Budeme rozhodovat o tom, zda zůstaneme svobodnými občany, uvedl k volbám Kalousek

20.10.2017 19:30

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska mají letošní volby do Poslanecké sněmovny dvě hlavní témata. Jedním z nich je budoucnost právního státu a druhým otázka směřování zahraniční politiky. Kalousek to řekl dnes novinářům v Bechyni na Táborsku, kde odvolil. Dodal, že letošní volby proto mohou být přelomové. Zprávu přinesla ČTK

Budeme rozhodovat o tom, zda zůstaneme svobodnými občany, uvedl k volbám Kalousek
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

„Budeme rozhodovat o tom, zda zůstaneme svobodnými občany, kteří se mohou spoléhat na férový, moderní právní stát. Nebo zda se z nás začnou pomalu stávat zastrašení zaměstnanci jakéhosi holdingu, kteří si nemohou být jisti vůbec ničím, protože ta moc si s nimi bude dělat, co bude chtít,“ řekl Kalousek.

Stejně důležitá je pro něj otázka zahraniční politiky. Kalousek věří, že se stát bude i v budoucnu orientovat více na Západ než na Rusko nebo Čínu. „Česká republika patří do srdce Evropy, a nikoliv do zadku Asie. Pevně doufám, že povolební uspořádání neoslabí naši pozici spolehlivých partnerů v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ uvedl Kalousek.

Předseda TOP 09 se rovněž obává nízké volební účasti. V Bechyni proto zjišťoval, jaký je zájem. Podle členů místní volební komise je účast zatím relativně vysoká. „To je potěšující zpráva,“ řekl Kalousek.

Kandidátní listiny do letošních parlamentních voleb podalo v Jihočeském kraji 25 stran a hnutí, o sedm víc než v roce 2013. Před čtyřmi lety získala největší podporu sociální demokracie. Na jihu Čech ji volilo 20,73 procenta voličů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se ziskem 16,97 procenta a třetím nejsilnějším politickým subjektem se stala KSČM s 16,45 procenta. K volbám v Jihočeském kraji v roce 2013 přišlo 60,55 procenta voličů, méně než v roce 2010, kdy odvolilo 63,58 procenta. V současnosti je v dolní komoře Parlamentu 12 poslanců z Jihočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…