Budeme trafikanty stíhat dál. Už víme, jak na to, tvrdil v ČT žalobce Ištvan

19.07.2013 22:54

Státní zástupce Ivo Ištvan v pátečních Událostech, komentářích přiznal, že ho rozhodnutí Nejvyššího soudu příliš nepřekvapilo. V rámci vyšetřování už totiž byly vyslechnuty desítky svědků, a tak není důvod pro pokračování vazby obviněných.

Budeme trafikanty stíhat dál. Už víme, jak na to, tvrdil v ČT žalobce Ištvan
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Ani Ištvan ale nepokládá rozhodnutí Nejvyššího soudu, jímž byli exposlanci ODS osvobozeni, za zcela srozumitelné. „My se rozhodnutím musíme řídit. Není ale příliš srozumitelné. Čekáme tedy na odůvodnění, abychom věděli, v jaké šíři spatřuje vynětí stíhaných exposlanců z moci orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl žalobce.

Podle Ištvana toto rozhodnutí nebrání dalšímu stíhání exposlanců. „Nejvyšší soud nerozhoduje o tom, kdo má, nebo nemá být stíhán. Já se domnívám, že to lze vysledovat z odůvodnění předmětného rozhodnutí. To uvádí, že orgány činné v trestním řízení jsou oprávněny zkoumat, za jakých okolností se někdo vzdal poslaneckého mandátu,“ povšiml si.

Obvinění "kmotrů" v nedohlednu

K vyšetřování „kmotrovské linie“ případu se příliš vyjadřovat nechtěl. „To prověřování stále běží. Probíhalo tu řadu měsíců skryté vyšetřování, které odkrylo existenci jisté klientelistické sítě. Teď jsme ve fázi otevřeného vyšetřování,“ vysvětlil. Kdy budou dané osoby obviněny, neví. „Tak daleko vůbec neuvažujeme,“ odpověděl Ištvan.

Předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera pak zkritizoval ČSSD za to, že kauzy Nagyová a výroku Nejvyššího soudu zneužívá k politickému boji. Narážel zejména na páteční vyjádření místopředsedy Zaorálka, který politiky označil za nadlidi. „Každý chce, aby se vyjádřil nezávislý soud, a když rozhodne, pan Dienstbier volá, že se to musí předat Ústavnímu soudu, i když to prakticky není možné,“ odmítá Kubera Dienstbierova slova, že Nejvyšší soud se neměl k imunitě vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…