Budete Bruselu platit desítky milionů eur, hrozil eurotajemník Prouza Británii. No, je to prý trochu jinak...

04.03.2017 16:35

Končící tajemník pro Evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR Tomáš Prouza v lednu varoval, že Velká Británie sice může opustit Evropskou unii, ale to ji nezbaví finančních závazků vůči EU. Před kamerami České televize Prouza vystavil Británii účet na 55 až 60 miliard eur. Někteří členové horní komory britského parlamentu však dělají nejen na Prouzu dlouhý nos. Británie možná nic platit nebude.

Budete Bruselu platit desítky milionů eur, hrozil eurotajemník Prouza Británii. No, je to prý trochu jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Část horní komory britského parlamentu – Sněmovny lordů – má za to, že Velká Británie nebude muset plnit své finanční závazky vůči EU, až se od Unie odpoutá. Informuje o tom britská BBC. Tato otázka zřejmě bude jedním z palčivých bodů jednání mezi sedmadvacítkou a Velkou Británií.

Celou zprávu naleznete zde

Evropská unie je rozdělená. Část členských států se domnívá, že by Unie měla udržovat co nejlepší vztahy s Británii po jejích odchodu ze společenství, jenže druhá část EU důrazně varuje před tím, aby si Velká Británie zachovala mimo EU lepší postavení, než uvnitř společenství.

Spor se povede o to, kolik peněz by Británie mohla do bruselské kasy platit i po svém odchodu z EU, např. na studijní program Erasmus. Nelze vyloučit ani možnost, že Británie nezaplatí vůbec nic. Je sice možné, že některé členské státy EU by se mohly u Velké Británie domáhat splacení svých pohledávek, ale vyvstává otázka, zda by některý mezinárodní soud dokázal o tomto sporu rozhodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…