Bulharští nacionalisté chtějí ze země vyhnat ČEZ

04.03.2012 7:35

Bulharská krajně pravicová a nacionalistická strana Útok během sobotního shromáždění v Sofii vyzvala k tomu, aby se země osvobodila od "nových kolonizátorů", kterými jsou podle ní zahraniční investoři. Podle nového programu Útoku by měly být vypovězeny smlouvy se zahraničními energetickými firmami, jako je český ČEZ nebo rakouský EVN, řekl šéf strany Volen Siderov. Zprávu uvedla ČTK.

Bulharští nacionalisté chtějí ze země vyhnat ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Do bulharských rukou by se podle něho měli vrátit i mobilní operátoři. A banky, které, jak připomíná agentura DPA, z 90 procent vlastní finanční ústavy ze zahraničí, "by měly pracovat pro bulharské hospodářství a ne pro cizí zájmy".

ČEZ vlastní většinový podíl třech bulharských distributorů

Strana Útok je zastoupena v bulharském i Evropském parlamentu. Do loňského roku podporovala středopravicovou menšinovou vládu premiéra Bojka Borisova.
Skupina ČEZ působí v Bulharsku v oblasti prodeje, distribuce i výroby elektrické energie. V polovině desetiletí uspěla v privatizačním procesu a získala většinové podíly v tehdejších třech distribučních společnostech na západě země. Následně získala v tendru elektrárnu Varna.

ČEZ se předloni stal terčem kritiky ze strany bulharských úřadů za to, že si za svou energii účtoval příliš vysoké ceny. Tamní energetický regulátor DKEVR kvůli tomu dokonce firmě uložil vysokou pokutu. Bulharský premiér ale loni na podzim při návštěvě Prahy chválil nové vedení ČEZu v Bulharsku, které nastoupilo začátkem loňského roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…