Bulvár: Bárta by kvůli „vybodování“ musel ke cvokaři. Možná by neprošel

01.08.2011 10:38

Od dnešního dne začínají pro řidiče platit nová pravidla, která mění tresty za dopravní přestupky. Novinkou ale bude možnost „vybodování“, kvůli nasbíraným 12 bodům. Řidiči však budou muset jít na psychotesty. Upozornil na to Český rozhlas. Podle Aha! ovšem není jisté, zda by bývalý ministr Bárta u takových testů vůbec uspěl. Proto má „kliku“, že svůj řidičák už má zpátky.

Bulvár: Bárta by kvůli „vybodování“ musel ke cvokaři. Možná by neprošel

Od dnešního dne začínají pro více než pět miliónů řidičů platit nová pravidla silničního provozu. Bodovaných přestupků kvůli novému zákonu ale nyní ubude. Z původních 44 jich ode dneška zůstane. 27. Obyčejné přestupky, například telefonování, budou blokově do tisíce korun. Nesvícení do dvou tisíc, stejně jako jízda bez pásů nebo bez autosedačky.

Více zde

Ti, kteří přijdou o řidičský průkaz po nasbírání 12 bodů, ale budou moci o řidičák po uplynutí ročního zákazu žádat zpět. Pošlou je však na psychotesty. Šéf Asociace dopravních psychologů Alois Hudeček v této souvislosti pro Český rozhlas zdůraznil, že toto vyšetření může vykonávat pouze akreditovaný psycholog a nebude nijak levné - bude stát zhruba dva tisíce korun.

„Takový psycholog úspěšně absolvoval dvouleté postgraduální studium, má nejméně tři roky praxe v dopravní psychologii a má adekvátně technicky i materiálně vybavené pracoviště," vysvětlil Hudeček pro Radiožurnál.

Němci mají idiotentest

Rozhlas pak upozornil, že psychotesty pro nenapravitelné hříšníky už mají v sousedním Německu, kde je nazývají ‚idiotentest.‘ Němci však za to platí a ceny začínají na 500 eurech. I u nás podle Hudečka si ale řidič bude muset test zaplatit ze svého - bude se však vycházet z ceníku ministerstva zdravotnictví.

„Maximální cena za hodinu práce psychologa je 585 korun. Celé vyšetření trvá v průměru čtyři až pět hodin. Cena tak bude podle mě kolem dvou tisíc korun," dodal šéf asociace  Hudeček.

Související:

Řidičák na mazlíka už má Bárta zpátky

Aha! pak v této souvislosti zmínilo, že na psychotesty by nyní musel i bývalý ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných. Ten o řidičák přišel na půl roku a musel zaplatit navíc pět tisíc pokuty za to, že jel ze své svatby v maserati jen s nalepenou registrační značkou. Podle Aha! ale Bárta nyní svého „mazlíka" údajně zase prohání.

„Pokud by teď chtěl řidičák zpátky, musel by podle nového zákona absolvovat psychotesty. A podle toho, co si o politicích myslí česká veřejnost, není vůbec jisté, že by jimi kdy prošel...," napsalo k tomu Aha!.

Bárta cyklistou FOTOGALERIE

Bárta navíc kvůli článku bulvárnímu deníku zapózoval i se svým maserati. „Bárta jako ladná modelka," napsalo Aha! pod  jednu z fotografií. „Uvítal bych, kdyby k němu měla o něco vřelejší vztah," přiznal pak Bárta to, že si jeho žena Kateřina Klasnová jeho plechového miláčka příliš neváží a dává přednost svému minicooperovi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…