Bum, Piráti mají po srandě. Kellner se směje

07.10.2020 15:18

Evropská komise posvětila převzetí podílu v mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), pod niž spadá i televize Nova, skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera od americké společnosti AT&T. Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce, a převzetí by tak mělo být dokončené do 13. října. Před obchodem přitom dříve bili na poplach zejména někteří pirátští politici. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht a poslanec Jan Lipavský na počátku roku varovali americké senátory a kongresmany, že Kellner média využije k „šíření pročínské propagandy“.

Bum, Piráti mají po srandě. Kellner se směje
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
„Komise dospěla k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru,“ uvádí se v prohlášení k převzetí CME skupinou PPF. Transakce má být v hodnotě, která podle ČTK dosáhne kolem 48 miliard korun.

CME podepsala smlouvu se skupinou PPF loni v říjnu a její akcionáři schválili nabídku na převzetí během února.

„Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ uvedl k obchodu Kellner.

Obchod přitom čelil tlakům od jeho zneplatnění zejména ze strany Pirátů. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht a poslanec Jan Lipavský na počátku letošního roku požadoval americké senátory, kongresmany a akcionáře CME o prošetření rizik souvisejících s prodejem.

„Taková akvizice, díky které by Petr Kellner získal tyto televizní stanice, by zvýšila možná rizika opětovného zásahu a šíření čínské propagandy na území ČR a dalších států našeho regionu, které jsou členy NATO a EU,“ obával se pirátský senátor Wagenknecht.

Narážel tak na kauzu, v níž některá česká média upozornila na snahu o manipulaci akademické sféry a veřejného prostoru ze strany subjektů financovaných společností Home Credit vlastněnou Kellnerem. Cílem manipulace mělo být ovlivnění veřejného mínění ve prospěch Číny.

„Je to dělání pročínského kozla mediálním zahradníkem. Pokud by Kellnerova PPF skutečně televizní stanice využívala k šíření pročínské propagandy, mělo by to dalekosáhlé důsledky, především pro svobodu slova a nezávislost médií v regionu,“ zhrozil se tehdy Lipavský.

Mediální společnost CME obsahuje televizní stanice v pětici evropských zemích a zaměřuje se na 45 milionů diváků. Součástí CME je v České republice společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…