Bursíkova strana zasedala. Naváže na Havla a voliče chce vzít třeba knížeti

16.02.2014 14:03

Samé známé tváře. Mezi jinými herečka Eva Holubová, známý textař Michal Horáček, lékař Jan Hnízdil či bývalý ministr a předseda Strany zelených Martin Bursík se sešli při zakládání Liberálně ekologické strany (LES), jejíž ustavující sněm proběhl v sobotu a neděli v Národní technické knihovně. Strana se hlásí k odkazu Václava Havla a ve svém prohlášení kritizuje myšlenku neustálého hospodářského růstu.

Bursíkova strana zasedala. Naváže na Havla a voliče chce vzít třeba knížeti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Delegáti sněmovali pod heslem „Buďme sami tou změnou, po které nejvíc toužíme v okolním světě“, odkazujícím na indického vůdce protibritského hnutí Máhátmá Gándhího. O straně se hovořilo již dříve, ale podzimních sněmovních voleb se nakonec neúčastnila.

Samozřejmým tématem, jak plyne z některých uvedených jmen i z názvu strany, bude pro LES enviromentalismus. „Chceme-li zachovat dosud nenarozeným naději na kvalitní život, musíme zpochybnit model nezbytnosti neustálého růstu ekonomiky a odpoutat se od závislosti na fosilních palivech,“ píše se doslova v programovém manifestu strany.

Hlavními programovými body strany mají být liberální hospodářský model a ochrana životního prostředí. LES hodlá oslovovat někdejší voliče ODA, US, zelených a TOP 09 a voličskou skupinu podporující Karla Schwarzenberga.

Podle herečky Evy Holubové, která se v politice angažuje dlouhodobě, nadchází okamžik návratu vlády lidu. „Jestli má někdy přijít chvíle, kdy se ta vláda lidu navrátí, tak je to teď,“ uvedla doslova. Herečce vadí, že při volbě prezidenta byl na Hrad zvolen Lukoil.

„Jsme prozápadní, proevropští. Odkazujeme na odkaz Václava Havla. Jsme pravdoláskaři a hrdě se k tomu hlásíme,“ řekl na sněmu politik Martin Bursík. Programový manifest strany tuto myšlenku rozvádí: „Prezident Václav Havel vtiskl České republice obraz státu, který je principiálním ochráncem demokracie a lidských a občanských práv. Jeho hodnotový systém sdílíme a navazujeme na něj.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …