Bydlení v pandemii? Ekonomové dali na stůl tyto odhady

01.05.2020 16:42

Koronavirová pandemie pořádně zacvičí s celou světovou ekonomikou. Ale udělá něco i s cenami nemovitostí v Česku? Řada ekonomů se shoduje, že nějaký prudký propad ceny bytů nelze očekávat. Kupříkladu ekonom Lukáš Kovanda se domnívá, že vlastní bydlení bude pro řadu lidí nedostupným luxusem. A na trhu se objeví jedna nová investiční příležitost.

Bydlení v pandemii? Ekonomové dali na stůl tyto odhady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Před startem koronavirové krize bylo zvláště v Praze takřka nemožné sehnat pronájem bytu za rozumnou cenu. A koupit byt do osobního vlastnictví si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Jenže pak i na Česko udeřil koronavirus, z Prahy zmizeli turisté... a byty, v nichž původně bydleli turisté využívající služeb Airbnb, jen zejí prázdnotou. A jejich majitelé zpravidla reagovali snížením cen nájemného, aby přilákali pozornost.

Zacvičí koronavirus i s cenami nemovitostí dostupných ke koupi?

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10711 lidí
Hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura má za to, že krátkodobě se může trh s nemovitostmi notně rozkývat, ale věří, že to nebude trvat dlouho, protože zájem o střechu nad hlavou nikdy zcela nezmizí. Trh se tedy podle mínění ekonoma stabilizuje. A bez tlaku cizinců se prý ceny budou vracet k normálu.

„I bez Airbnb a zahraničních investorů se poptávka bude vracet do normálních kolejí. V řádu měsíců. Také v segmentu nemovitostí na bydlení došlo k zamrznutí – v obchodech i v cenách. Strana nabídky váhá a bude váhat, jestli jít s cenami dolů. Očekával bych po nějakou dobu stagnaci cen, ale velký propad nikoliv,“ uvedl Staňura pro internetový magazín Finmag.

Ředitel Golem finance Libor Ostatek prohlásil, že na hypotečním trhu se může přístup bank lišit i podle toho, jak silně zasáhl koronavirus jejich mateřské země. Klienti bank, které jsou v rakouských rukou, by tak mohli mít lepší šanci na získání bytu než klienti bank francouzských.

„Pokud je banka vlastněná firmou v zemi, která je koronavirem výrazně postižená, vidíme, že její reakce může být mnohem striktnější. Dostupnost hypoték tedy dostala zásah a znovunastartování bude záviset na tom, jak se nyní podaří rozeběhnout ekonomiku, především z pohledu zaměstnanosti. Co se týče úrokových sazeb, tak na trhu vzniklo povrchní očekávání laciných hypoték. Ale samotný fakt, že jsou aktuálně levné zdroje, neznamená, že budou hypotéky za babku. Snižování úrokových sazeb bude velmi pozvolné a očekávám, a je to i vidět, že sazby budou snižovat především někteří menší hráči. Zásadní je nyní pro banky řízení a nacenění rizika nesplácení v důsledku očekávaného nárůstu nezaměstnanosti,“  řekl Ostatek.

Prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, ředitelka Knight Frank Zdenka Klapalová, nepočítá s velkým propadem cen nemovitostí. Developeři totiž nemají přebytek bytů, které by se jim nedařilo prodat. V řadě měst se postaví výrazně méně bytů, než by odpovídalo předkoronavirové poptávce.

Předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Michal Kořínek věří, že pokud se život v Česku vrátí relativně rychle k normálu, hypoteční trh nečekají nijak hluboké otřesy.

„Pokud se vrátíme v brzké době k normálnímu životu, nemusel by být dopad krize na bydlení nijak zásadní a dlouhodobý. Nepotěším ty, kteří teď počítají s poklesem cen nemovitostí. Nemyslím si, že by se dělo něco dramatického, nemovitostí je pořád na trhu poměrně málo, na prudký pokles bych určitě nespoléhal. Krátkodobě se určitě promění trh pronájmů. Majitelé investičních bytů využívající různé platformy pro krátkodobé pobyty budou teď upřednostňovat spíš dlouhodobější pronájmy, na trh tak může přijít řada nových nájemních bytů, což hlavně v Praze může snížit ceny komerčních nájmů,“ vyjádřil svůj názor Kořínek.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda má naopak za to, že hypotéky opravdu významně zlevní.

„Že hypotéky budou rekordně levné, už je ‚ložené‘. Kdo pochybuje, zřejmě nesleduje, co v posledních týdnech dělají světové centrální banky v čele s americkou. Období let 2008 až 2019 zkrátka bylo jen jakýmsi zahřívacím kolem a v nadcházejícím desetiletí se nové stamiliardy budou do ekonomického systému pumpovat v daleko vyšším tempu,“ uvedl Kovanda.

Na trhu zaplaveném nově vytištěnými penězi se ceny bytů pohnou, ale i tak to podle ekonoma přivítá jen někdo.

„Stále víc lidí si nebude moct vlastní nemovitost vůbec dovolit. Až bude těchto lidí dostatečné množství, ‚osmělí se‘ politici k takovému navýšení zdanění a zregulování nemovitostí, že to bude hraničit s jejich znárodněním – čekejme to kolem roku 2030. Veřejnost budou manipulovat tvrzením o solidaritě a nutnosti přivřít nebezpečně rozevírající se nůžky bohatství. Stát – respektive jeho centrální banka – tedy nejprve připravuje občany o úspory znehodnocováním peněz, brzy začne připravovat o úspory i ty, co důsledkům znehodnocování peněz zatím unikají investováním do nemovitosti. Trh je spontánní a bude na toto ohrožení reagovat. Čekejme obrovský růst cen aktiv typu bitcoin. Po roce 2030 mohou být kryptoměny svým způsobem tím, čím jsou dnes nemovitosti,“ pokračoval Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…