Byl to Asad! Britští experti se podívali na důkazy o chemickém útoku a mají jasno

12.04.2018 14:35

Server Bellingcat se věnuje vyšetřování údajného chemického útoku na syrské povstalecké město Douma. Na základě dostupných důkazů dochází k závěru, že se událost nejenom stala, ale stojí za ní režim prezidenta Bašára Asada.

Byl to Asad! Britští experti se podívali na důkazy o chemickém útoku a mají jasno
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Zatímco Rusové a syrská vláda odmítají, že by jejich vojáci nesli zodpovědnost za chemický útok, a dokonce popírají i jeho samotnou existenci, Západ má poměrně jasno. Světlo do celého případu se snaží vnést server Bellingcat, který před lety založil britský novinář Eliot Higgins. „Zprávu o použití bojového plynu vyhodnocujeme na základě otevřených zdrojů a dostupných důkazů, z čehož vyvodíme příslušné závěry,“ píše se na serveru.

Tým Bellingcat se opírá zejména o videa a fotografie, která byla pořízena členy nezávislých humanitárních organizací, ale také subjekty, které jsou blízké povstalcům. „Pozorovatelé hlásili půl hodiny před útokem, že se k místu blíží dvě helikoptéry. Již dříve byla syrská vláda obviněna, že právě tyto stroje mají na palubě lahve s chlorem,“ píše se ve zprávě Bellingcatu s tím, že podle Syrské sítě pro lidská práva 7. dubna došlo k nejméně dvěma chemickým útokům.

Dohady zatím panují nad použitým bojovým plynem. Zatímco Centrum pro dokumentaci zločinů v Sýrii (VDC) hovoří o chloru, očitý svědek Dr. Jamal Rafie si tak jistý není. „Příznaky, které jsem viděl u pacientů, se nepodobají tomu, jak působí chlor,“ cituje server výpověď lékaře, ale zároveň dodává, že na místě byl chlor cítit. Dr. Mohammed Kutoub ze Syrské-americké lékařské společnosti pro VDC uvedl, že jeho kolegové ve východní Ghoutě pozorovali všechny příznaky.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Obětem útoku se zpomaloval srdeční tep, pomaleji dýchali, měli pěnu u úst i nosu a někteří z nich také spálenou rohovku,“ uvedl lékař. Bellingcat rovněž vychází ze svědectví neziskové organizace Bílé helmy, která odhaduje počet obětí na 43 a počet zraněných na více než 500. „Videozáběry zobrazují především jednu budovu, kde se našlo čtyřiatřicet mrtvých těl. Je jich více, ale vše nasvědčuje tomu, že byly pořízeny na jednom místě,“ píše server.

Po důkladné analýze několika dalších videí došli experti z Bellingcat k závěru, že všechna videa byla pořízena na stejném místě a přibližně ve stejnou dobu. „Jeden z kameramanů se pohybuje po střeše budovy a je možné jej lokalizovat v části města Douma. Na místě byly také zaznamenány dvě žluté lahve se stlačeným plynem. Na samotné střeše potom jedna větší nádoba na plyn. Velmi podobné lahve a jiné nádoby na plyn byly viděny při chemickém útoku loni v dubnu.“

„Na základě vyhodnocení dostupných důkazů můžeme konstatovat, že před několika dny se skutečně stalo nejméně 34 lidí z města Douma terčem chemického útoku. S největší pravděpodobností do města dopravily lahve s plynem dva již zmiňované vrtulníky, které odstartovaly z letecké základny al-Dumayr, která je v držení syrské vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…