Byl to Putin! On dosadil Donalda Trumpa na „trůn“. Zde jsou další údajné důkazy

20.04.2017 7:54

Agentura Reuters získala od nejmenovaných tří současných a čtyř bývalých amerických činitelů informace o plánu ruské vládní instituce kontrolované prezidentem Vladimirem Putinem na ovlivnění prezidentských voleb v USA. Dva důvěrné dokumenty z moskevského Ústavu pro strategická studia obsahují detaily o konkrétní propagandistické kampani ve prospěch Donalda Trumpa i úvahy o podkopání důvěryhodnosti volebního systému v očích Američanů. Píše o tom server Aktuálně.cz s tím, že Putin v minulosti opakovaně popřel, že by Rusko jakýmkoli způsobem do voleb amerického prezidenta zasahovalo.

Byl to Putin! On dosadil Donalda Trumpa na „trůn“. Zde jsou další údajné důkazy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Server píše, že ruská vládní instituce kontrolovaná prezidentem Vladimirem Putinem připravila plán, jak v roce 2016 zvrátit americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa a jak podkopat důvěru voličů ve volební systém USA. Napsala to ve středu agentura Reuters s odvoláním na nejmenované tři současné a čtyři bývalé americké činitele.

Celý text je ZDE

Tito úředníci podle agentury popsali dva důvěrné dokumenty vypracované touto institucí, jež poskytly rámec a odůvodnění pro závěr amerických tajných služeb, že se Rusko intenzivně snažilo ovlivnit prezidentské volby z loňského 8. listopadu. Američtí zpravodajští činitelé tyto dokumenty, které připravil moskevský Ústav pro strategická studia, získali až po volbách, píše server.

Podle něj zmíněný ústav řídí bývalí vysocí pracovníci ruské zpravodajské služby v zahraničí jmenovaní Putinem.

Prvním dokumentem této instituce byl strategický materiál napsaný loni v červnu. Byl distribuován v nejvyšších ruských vládních kruzích, ale nebyl určen konkrétním jednotlivcům.

Podle uvedených sedmi amerických činitelů doporučoval Kremlu zahájit propagandistickou kampaň na sociálních sítích a v ruských státem podporovaných globálních médiích s cílem povzbudit americké voliče, aby hlasovali pro prezidenta, který zaujme vůči Rusku mírnější postoj než administrativa tehdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Server poukázal na to, že Putin v minulosti opakovaně popřel, že by Rusko jakýmkoli způsobem do voleb amerického prezidenta zasahovalo. Putinův mluvčí i Ústav pro strategická studia žádosti o vyjádření k těmto dokumentům podle Reuters ignorovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…