Byl to novičok, zní z Německa. A likvidaci Navalného mohl podle Kundry z Respektu nařídit sám Putin

02.09.2020 19:46

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla použita nervově paralytická látka skupiny novičok, oznámil to ve středu mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Německo se kvůli otravě Navalného obrátí na EU i NATO a bude chtít jednat o odpovídající společné reakci. Od Ruska požaduje Berlín neodkladné vysvětlení. Investigativní reportér týdeníku Respekt Ondřej Kundra představil několik názorů, jak se novičok mohl k Navalnému dostat a kdo by mohl za útokem stát. Zaznívá i jméno ruského prezidenta Vladimira Putina.

Byl to novičok, zní z Německa. A likvidaci Navalného mohl podle Kundry z Respektu nařídit sám Putin
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Úvodem Kundra zmiňuje slova známého ruského investigativního novináře Romana Dobrochotova, který minulý týden Respektu řekl, že Navalnému někdo smrtící látku typu novičoku mohl nastříkat na zavazadlo, kterého se průběžně dotýkal.

Stejná paralytická látka byla v březnu 2018 použita při pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury. „Investigativní skupina Bellingcat zjistila, že za ní stáli tři příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU,“ dodává reportér. K novičoku mají v Rusku přístup výhradně ruské tajné služby, které kontroluje prezident Vladimir Putin.

Analytička Taťjana Stanovaja ve svém článku pro think-thank Carnegie Moscow Center upozornila, že možné iniciátory Navalného otravy lze rozdělit do dvou skupin. 

První představují prý ti, na které se zaměřoval ve svých investigativních reportážích; buď se mu mohli chtít pomstít, nebo ho chtěli zastavit před zveřejněním dalších.

Do druhé pak zařadila osoby, které násilným krokem mohly chtít ochránit Putinův režim, jenž z jejich pohledu není již nějakou dobu schopný řešit hrozby představované pro jeho moc lidmi, jako je Navalnyj. Stejně tak mohl útok nařídit sám Putin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…