Byli jsme před Unií, budeme i po ní. Jakl a další vzpomínají na Zlatou bulu sicilskou

26.09.2012 11:10

Dnes je tomu přesně 800 let ode dne, kdy římský císař Fridrich II. vydal takzvanou Zlatou bulu sicilskou, která českému státu zaručovala nedělitelnost a zároveň dědičnost královského titulu. Význam dokumentu připomíná pravicová Akce D.O.S.T. spolu s kandidátem na prezidenta Ladislavem Jaklem.

Byli jsme před Unií, budeme i po ní. Jakl a další vzpomínají na Zlatou bulu sicilskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

„Vydavatel, ač v textu mnohomluvně zdůrazňoval svrchovanost svého majestátu, neuděloval toto privilegium nově, nýbrž potvrzoval (!) je jako staré právo českých vládců. Odkazoval tím nejen na právní úkony svých císařských předchůdců či na papežské listiny potvrzující totéž, ale i na ideu, která je úhelným kamenem české státnosti, ideu jednoty v mnohosti, ideu impéria (dnes bychom řekli Evropy) jako společenství svobodných a samostatných států a českého místa v něm," píší klausovci.

Zlatá bula sicilská nám podle nich dává stále jasné poselství: "Sounáležitost s Evropou (což tehdy ale znamenalo celý křesťanský svět) musí být pro český stát posilou, nesmí ho oslabovat. Musí jej chránit před silami chaosu a otevírat obchodním a přátelským vztahům, nesmí však potlačovat jeho svébytnost a vzdalovat zřídlo moci od jeho institucí."

Podle Jakla a vedení konzervativní Akce D.O.S.T. je zvláštní souhrou, že si osmisté výročí vydání Zlaté buly sicilské připomínáme právě v době, kdy se s novou naléhavostí vynořují otázky po smyslu naší státnosti a suverenity. Myšlenka evropské spolupráce dnes podle nich zmutovala do vize unifikovaného superstátu Evropské unie, jenž předpokládá demontáž státnosti členských zemí.

Pokud EU nezmění své směřování, nemáme tam co dělat

„Evropa nesmí být jakkoli vynuceným a uměle zformovaným celkem, nýbrž společenstvím sdílených civilizačních hodnot, společenstvím volným a barvitým. V takové, a jenom takové Evropě je místo českého státu. Jenom k takové Evropě nás odkazují naše tradice, spoluutvářené mimo jiné i historickou Zlatou bulou z roku 1212," jsou jednoznačně přesvědčeni.

Nezmění-li prý Evropská unie radikálně své směřování a nenavrátí-li se pokorně k myšlence jednoty v mnohosti, není pro český stát a národ žádným přínosem. "Lze pak jen, v důvěře v ochranu svatého Václava, jenž nedá zahynouti nám ani budoucím, použít parafrázi známého výroku Františka Palackého a říci: Byli jsme před Unií, budeme i po ní!" zvolali v závěru svého zamyšlení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …