Byli to povstalci. Ne, byl to Asad. Anebo Britové? Zuří válka na poli propagandy

17.04.2018 8:31

Válka v Sýrii se nachází ve své poslední fázi, ale mediální přestřelky pokračují i po útoku spojenců na zařízení Asadovy vlády, kde se údajně nacházejí chemické zbraně. Naopak syrský prezident přichází s důkazy o tom, že za vším stojí povstalci.

Byli to povstalci. Ne, byl to Asad. Anebo Britové? Zuří válka na poli propagandy
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Jako každá válka, tak i ta současná, odehrávající se v Sýrii, se vedle bojiště odehrává také na poli propagandy. Obě strany se navzájem obviňují z činů, které je často velmi obtížné objektivně posoudit. Povstalci do světa vyslali několik videí, která by měla prokazovat použití chemických zbraní v Douma. A nyní se snaží pro změnu na povstalce svalit vinu za desítky mrtvých a stovky zraněných Asadův režim ve spolupráci s Ruskem.

Západní spojenci se ještě před skončením vyšetřování více méně shodli na tom, že v Douma provedli chemický útok jednotky Asadovy armády. Syrská a ruská státní televize nyní nabízí odlišnou verzi od příběhu, který se objevuje na obrazovkách západních médií. Použít chemické zbraně měli povstalci a záběry z jejich laboratoře a rozhovory s „prověřenými“ experty se nyní objevují ve vysílání prakticky po celý den.

Obyvatelé Douma v záběrech státní syrské televize tvrdí, že žádný chemický útok nezpozorovali a úřady obviňují západní spojence, že vysláním více než stovky raket zničili veškeré důkazy. Jak ovšem poukazuje rakouský deník Kronen Zeitung, na Douma žádné rakety nedopadly. Na druhou stranu ruská strana brání nezávislým vyšetřovatelům vstoupit na místa údajně zasažená chemickým útokem. Tvrdí to aspoň Velká Británie s odkazem na tvrzení členů týmu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Ti přiletěli tuto sobotu do hlavního města Damašku, ale nebyl jim povolen odjezd do Douma. Spojené státy mezitím avizovaly, že chtějí zavést další sankce proti Rusku. Moskva i nadále jakékoli obvinění odmítá a o víkendu dokonce obvinila z účasti na chemickém útoku v Douma Velkou Británii. „Máme důkaz, který svědčí o tom, že na této provokaci se podíleli mimo jiné také Britové,“ cituje britský deník Telegraph ruského mluvčího ministra obrany Igora Konašenkova.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí označil obvinění ruské strany za „směšná“. „Jenom od února Rusko na půdě OSN šestkrát vetovalo snahu ověřit používání chemických zbraní Asadovým režimem. Obviňovat nás z podílu na chemickém útoku je směšné a jen to ukazuje zoufalost Ruska, které vidí viníky všude jinde, jen ne na straně Asadova režimu,“ konstatoval britský mluvčí.


 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…