Bývalý eurotajemník Prouza zcela vážně tvrdí, že Junckerova komise je ta nejlepší. A nedávno prý předseda zase ukázal, jaká je třída

06.04.2018 22:28

Ekonom a bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřil k tomu, že českým národním zájmem by měla být rychle a efektivně fungující Evropská komise. Rozepsal se tak o tzv. kauze Selmayr.

Bývalý eurotajemník Prouza zcela vážně tvrdí, že Junckerova komise je ta nejlepší. A nedávno prý předseda zase ukázal, jaká je třída
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Eurofederalista Martin Selmayr se před 14 lety stal tiskovým mluvčím komisařky Viviane Reding a stál za jejím úspěchem v boji proti roamingu. „Svůj talent, pracovitost a organizační schopnosti Selmayr naplno otestoval v průběhu evropských voleb v roce 2014, kdy vedl kampaň Jeana-Clauda Junckera,“ píše Prouza s tím, že Juncker byl v té době skutečně zvolen předsedou Evropské komise a Selmayr se logicky stal šéfem Junckerova kabinetu. 

„Měl dát do pořádku ne úplně hladce a koordinovaně fungující Evropskou komisi a vytvořit systém, který bude umět plnit politické zadání členských států a prosazovat to, s čím Jean-Claude Juncker vyhrál evropské volby,“ sdělil Prouza. 

  • Původní text ZDE.

„Martin Selmayr bruselský systém šokoval. Chtěl výkon, chtěl rychlost, chtěl, aby všichni dodržovali zadání, které dostali od šéfa Komise. Měl detailní znalost systému, takže si na něj nepřišli s klasickými úřednickými kličkami a triky vytáhnutými z ‚Jistě, pane ministře‘. A měl absolutní důvěru a podporu svého šéfa, takže lidé velmi rychle zjistili, že Monstrum z Berlaymontu, jak Selmayra překřtil vlivný server Politico, je potřeba brát vážně,“ sdělil Prouza, jenž se domnívá, že Junckerova Evropská komise je jednoznačně nejlepší. Má totiž podle něj lepší směr, lépe komunikuje a aktivity jednotlivých komisařů se podporují. 

1. března pak byl Selmayr jmenovám novým generálním tajemníkem Komise. „Jmenování Selmayra proběhlo přesně v Junckerově duchu – rychle, překvapivě, bez nutnosti politických obchodů a v rámci pravidel, která zná lépe než většina ostatních,“ zmínil Prouza s tím, že postup při jmenování byl plně v souladu s pravidly.

„‘Kauzu‘ z celé věci vytváří především opozice v Evropském parlamentu od Farage z UKIP přes maďarské nacionalisty až po radikální Zelené, kteří se snaží nabrat euroskeptické body v době, kdy se začínají probírat kandidátky do příštích evropských voleb,“ sdělil Prouza a poukázal i na to, že jmenování Selmayra odhlasovali všichni komisaři. 

„Češi často tvrdí, že bruselská byrokracie je pomalá a složitá. Měli bychom být proto rádi, že v čele evropské administrativy bude člověk, který umí zařadit vyšší rychlost a postarat se o to, aby se věci děly, nejen se o nich mluvilo,“ dodal také Prouza. 

Závěrem pak poznamenal, že navzdory současným emocím v bruselské bublině je rád, že je Selmayr novým generálním tajemníkem Komise. „Dává to totiž šanci, abychom dostali to, co jsme jako Češi vždycky chtěli – systém, který funguje rychle a efektivně,“ uzavřel ekonom.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…