Bývalý moskevský zpravodaj ČT: Putin měl plán a Ukrajinci mu ho překazili

22.09.2022 21:15 | On-line

Šéf Kremlu Vladimir Putin je přesvědčen, že Západ chce oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Amerika chce podle jeho prohlášení vše ovládat. Proto oznámil částečnou mobilizaci a do armády povolal na tři sta tisíc lidí. O tom, jak se Rusové dívají na Ukrajince, zda jsou ochotni jít válčit, v pořadu Interview ČT24 promluvil David Miřejovský, bývalý zpravodaj ČT v Rusku a Spojených státech.

Bývalý moskevský zpravodaj ČT: Putin měl plán a Ukrajinci mu ho překazili
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Miřejovský podle svých slov nečekal, že v Rusku bude mobilizace. Stejně tak to podle něj nečekali ani někteří obyčejní Rusové. „Mnozí mladí Rusové opouštějí Rusko na poslední chvíli. Nechtějí být mobilizováni. Včera jsme byli svědky poměrně velkých demonstrací proti mobilizaci, kterou Vladimir Putin vyhlásil.

Uvidíme, jakým směrem se to v současné ruské společnosti a v důležitých centrech, jako jsou Moskva a Petrohrad, vyvine. Jestli současná moc tyto projevy nějakým způsobem utlumí, nebo naopak ruská společnost převezme iniciativu,“ uvedl bývalý zpravodaj v Rusku.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

„Ruská armáda má mnoho neruských lidí ze sibiřských národů, je tam i mnoho muslimů. Pro ně je ruská armáda určitá jistota příjmu. V jejich regionech jsou příjmy velmi malé. Ti dávají i úplatky, aby do armády mohli,“ popsal Miřejovský.

Rozhovor následně přerušilo živé vysílání z jednání Rady bezpečnosti OSN, kde ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) ve svém projevu uvedl: „Jsme otřeseni zvěrstvy, která ruské jednotky spáchaly v Mariupolu, Buči, Irpini, Izjumu a jinde. A jsme nesmírně znepokojeni zprávami o takzvaných filtračních táborech, které Rusko provozuje na Ukrajině,“ řekl.

„Ruská hrozba je největším rizikem pro globální mír. Dnes se jedná o Ukrajinu, zítra to může být jiná země. V srpnu 1968 to bylo Československo, které bylo okupováno armádou vedenou Sovětským svazem. Tato okupace rozbila pražské jaro. To změnilo mou zemi v okupovanou kolonii,“ dodal šéf české diplomacie.

Lipavský v projevu vyzval ke zřízení mezinárodního tribunálu ke stíhání ruských válečných zločinů. Podle Lipavského už česká jurisdikce zahájila vyšetřování několika trestných činů na základě zásad univerzální jurisdikce.

Ministr Lipavský hovořil rovněž o imperiálních snahách Rusů, které následně Miřejovský v pokračování Interview potvrdil: „Rusové o sobě smýšlejí jako o občanech světové velmoci. Putin v posledních dvaadvaceti letech, kdy je u moci, to artikuloval, že největším problémem bylo, že se rozpadl v 90. letech Sovětský svaz a svět Moskvu nebral tak vážně jako dřív,“ podotkl.

Nevyloučil ani slova Lipavského o tom, že po Ukrajině můžou přijít na řadu další země. Alespoň původně to podle něj bylo v plánu. „Myslím, že pokud by vyšly plány Putina s invazí na Ukrajinu a skutečně by se podařilo Moskvě porazit Ukrajinu během několika desítek hodin, věřil bych, že by to pro Putina bylo nástupním bodem pro další teritoriální výpady. Jeho dlouhodobým cílem je obnovit Sovětský svaz v jeho původních hranicích. Tyto plány mu ale Ukrajinci do značné míry překazili,“ dodal bývalý zpravodaj ČT v Rusku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …