Bývalý řecký ministr Varufakis obsáhle promluvil pro BBC. Plán pro Řecko prý bude největší průšvih, co kdy byl

18.07.2015 20:21

Dnes již bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis v rozhovoru pro BBC konstatuje, že nový plán z pera věřitelů, kterému se podvolil i řecký parlament, jen prohloubí krizi panující v zemi. Premiér Alexis Tsipras se zkrátka rozhodl kapitulovat.

Bývalý řecký ministr Varufakis obsáhle promluvil pro BBC. Plán pro Řecko prý bude největší průšvih, co kdy byl
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Řecko se stalo předmětem experimentálního programu, který se do historie zapíše jako nejhorší makroekonomický plán v historii,“ cituje slova exministra BBC. Řecko mělo na výběr, podle Varufakise mohlo zkusit hájit vlastní cestu, která by zřejmě vedla ke konci premiéra, nebo kapitulovat. A premiér Alexis Tsipras se rozhodl kapitulovat. Varufakis ale opustil post ministra financí ještě dlouho před tím. Učinil tak poté, co prakticky vyhrál v řeckém referendu, v němž občané Řecka odmítli návrhy věřitelů.

Celý text v angličtině zde

V reformní plán podle vlastních slov nevěří ani premiér Tsipras, který dohodu podepsal. Co bude s Řeckem dál, se uvidí, ale občané se mohou těšit alespoň na to, že se po třech týdnech otevřou řecké banky. Lidé budou i nadále omezeni v možnosti vybírání hotovosti ze svých účtů, a to na 420 euro za týden, ale něco je lepší než nic.

Sluší se také dodat, že poslanci nejsilnější ekonomiky EU, Německa, v pátel odhlasovali další půjčky Řecku, které se zavázalo ke tvrdým reformám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…