Bývalý ruský premiér, ceněný veterán diplomacie, říká jasné slovo k Ukrajině i masakru v Paříži

19.01.2015 14:25

Server Russia Beyond The Headline přináší to nejpodstatnější z projevu bývalého ruského ministra zahraničí a pozdějšího premiéra Jevgenije Primakova, který pronesl před několika dny na setkání Mercury Clubu v Moskvě.

Bývalý ruský premiér, ceněný veterán diplomacie, říká jasné slovo k Ukrajině i masakru v Paříži
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

Podle Primakova by Rusko mělo bezodkladně normalizovat své vztahy se Spojenými státy a Evropou. Zvýšenou pozornost by ovšem mělo Rusko věnovat i narůstajícímu významu Číny a dalších zemí, které jsou součástí APEC. Primakov odmítl, že by snad mělo být Rusko pouhým dodavatelem surovin pro Čínu, jak tvrdí někteří experti. "Když vezmu v potaz všechny možnosti, které máme, tak podobný scénář se jistě nenaplní,“ prohlásil Primakov, který se rovněž vyjádřil pro pokračování spolupráce s USA a NATO. "V oblasti potírání terorismu či obchodu s drogami je to dokonce nutnost. Bez takové spolupráce budeme jen ztrácet postavení světové velmoci. Nemluvě o tom, že sami máme eminentní zájem na eliminaci těchto světových hrozeb,“ řekl Primakov, který je rovněž prezidentem Mercury Clubu.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Bohumila Doležala (z 15. 1.) + (z 27. 8.), Romana Jocha (ze 14. 1.)  (+ 8. 12. + 11. 9. + ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7. 1.) (+ z 20. 8.), Tomáše Peszyńského, Miroslava Kalouska ( z 6. 1.) (+ z 3. 12. + z 2. 10.), Libora Dvořáka, Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Jiřího Wolfa, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11. 9.) + (z 30. 7.), Jefima Fištejna, Jiřiny Šiklové (ze 14. 12.) (+ 22. 7.), Grigorije Paska (+ 21. 10.) Michaela Kocába (z 3. 12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3. 10.) + (ze 14. 8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22. 8. + z 1. 9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (z 2. 12.) (+ z 6. 10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9. + 8. 12.) Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška BublanaKarla Hvížďaly, Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), Džamily Stehlíkové (21. 11.) či Jana Vituly

Primakov konstatoval, že se Rusko nachází ve složité ekonomické situaci. Za hlavní příčiny označil pokles cen ropy a západní sankce. Dle svých slov neočekává, že by se měly v dohledné době udát vnější změny ve prospěch Ruska. "Považuji to za krajně nepravděpodobné. Nespoléhal bych se na vyjádření některých evropských politiků či byznysmenů, že by k tomu mohlo v dohledné době dojít,“ vyjadřuje se Primakov skepticky. Bývalý ruský premiér odmítá myšlenku izolace Ruska. "Naopak bychom měli pokračovat ve stávajících vztazích a v budování nových vztahů se všemi zúčastněnými zeměmi a společnostmi,“ vyzval Primakov.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Za diskutabilní považuje pokračovat v těžbě ropy ze dna Arktického oceánu. "Ziskovost této těžby je totiž garantována jen na úrovni 100 až 120 dolarů za barel. Možná bychom si nyní měli dát krátkou pauzu. Ostatně i naši konkurenti v zámoří tak před lety učinili. Spojené státy s tím přestaly již v roce 2003 a Kanada o dva roky později,“ upozornil Primakov. Rezolutně se bývalý vrcholný politik vyjádřil k domácí opozici. Nevěří, že by několik málo opozičních vůdců mohlo bez masové kontroly převzít v Rusku moc. "Naše média až zbytečně často dávají prostor spekulacím zahraničního tisku, který předvídá další barevnou revoluci,“ zmínil Primakov.

V průběhu svého vystoupení se Primakov vyjádřil i k teroristickým útokům na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. "Můžeme si z této události vzít nějaké poučení? Svoboda tisku je pro existenci demokratické společnosti nesporná. Je ovšem diskutabilní, jestli máme svobodou tisku rozumět i urážení náboženského cítění. Publikování karikatur např. proroka Mohameda dehonestuje city muslimů. Je třeba připomenout, že v Rusku tvoří muslimové se svými 18 miliony významnou část populace,“ prohlásil Primakov.

Vyřešit ukrajinskou krizi lze dle Primakova jen tehdy, pokud se bude veřejně mluvit o ruských zájmech na jihovýchodní Ukrajině. Zároveň nepovažuje za vhodné vzdát se myšlenky sjednocení Ruska s Krymem a Sevastopolem jako ústupku pro další jednání se Spojenými státy a EU. Vojenské řešení konfliktu odmítá. "Ani pokud by nebyly dodržovány mírové dohody podepsané v Minsku, by Rusko nemělo poslat na Ukrajinu svoji armádu. Pokud by k tomu došlo, pouze bychom tak nahráli Spojeným státům. Ty by této situace využily k udržení svého vlivu v Evropě na další desítky let,“ prohlásil Primakov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…