Bývalý velvyslanec v Afghánistánu: Tálibán nemá ambice na nějakou světovládu. NATO musí mít stejný postoj

20.08.2021 9:23 | Rozhovor

Tak rychlý pád Kábulu Západ překvapil, nemusí ale předcházet dalšímu rozmachu radikálního islámu ve světě, komentuje převzetí moci v Afghánistánu islamistickým hnutím Tálibán bývalý český velvyslanec v zemi Petr Štěpánek.

Bývalý velvyslanec v Afghánistánu: Tálibán nemá ambice na nějakou světovládu. NATO musí mít stejný postoj
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Tálibán v kábulském prezidentském paláci

Tálibán má podle Štěpánka zájmy pouze v Afghánistánu a nebude usilovat o převzetí světovlády. „Myslím si, že můžeme do značné míry vyloučit rozmach radikálního islámu, alespoň ne přímo, protože Tálibán je primárně afghánské, respektive paštunské nábožensko-politické hnutí, které je soustředěné na Afghánistán a jako takové nemá ambice dobývat se nějaké světovlády,“ poznamenal.

Svět by se ale měl snažit, aby zabránil případné destabilizaci regionu. Je podle něj potřeba, aby země NATO a další spojenci měli jednotný a jasný postoj k Tálibánu. „Protože už je evidentní, že Rusko, Čína, Pákistán a Írán budou chtít s Tálibánem spolupracovat, a to samozřejmě z různých důvodů,“ řekl.

Na hranici Pákistánu s Afghánistánem zůstane podle Štěpánka koncentrace různých „radikálních elementů“, které k životu probudila třeba i pákistánská vojenská tajná služba. Štěpánek se obává, že tyto skupiny se mohou začít vymykat kontrole.

Pak je prý otázkou, do jaké míry bude Tálibán schopen nebo ochoten dodržovat ten hlavní a v podstatě jediný závazek z dohody s USA, tedy nepřipustit, aby se Afghánistán stal opět odrazovým můstkem pro mezinárodní teroristy k útokům na USA a jejich spojence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…