ČD chtějí zbourat nádraží v Havířově. Podrobnosti nechtějí zveřejnit

09.10.2011 6:14

České dráhy se chystají zbourat nádražní budovu v Havířově. Dlouhodobě prý prodělává. Podrobnosti akce ale nechce zveřejňovat.

ČD chtějí zbourat nádraží v Havířově. Podrobnosti nechtějí zveřejnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky Českých drah

"Současná budova je značně předimenzovaná a nádraží v Havířově je dlouhodobě v provozní ztrátě v řádu stovek tisíc korun ročně," řekla serveru Aktuálně.cz regionální tisková mluvčí ČD Kateřina Šubová. S demolicí haly počítá i město, už v červnu schválilo návrh vystavět nový dopravní terminál za 180 milionů korun.

Přesné informace o demolici ale nejsou k dispozici. "V případě vyčíslení konkrétních částek by České dráhy odkrývaly své obchodní záměry a zveřejňovaly by obchodní údaje týkající se nejen ČD, ale i jejich partnerů," podotkla mluvčí Šubová.

Památkáři se ale budovy zastávají. Je prý cennou stavbou v bruselském stylu a měla by být zařazena na seznam kulturních památek. Obávají se rovněž dravosti developerů. "Studie města řeší také zapojení budoucích rozvojových ploch v okolí dopravního terminálu, které mohou být parketou pro případné soukromé developery," sdělil vedoucí odboru investiční výstavby havířovského magistrátu Radoslav Basel.

"Obávám se, aby to v Havířově nedopadlo podobně jako v nedalekých Katovicích. Tam dráhy také zbouraly nádraží a teď tam vyrůstá obchodní centrum," uvedl Martin Strakoš z Národního památkového ústavu v Ostravě.

Čtěte:

Zažalujeme ÚOHS, hrozí Jančura. Tvrdý souboj s ČD pokračuje

ÚOHS prošetří cenovou politiku ČD, na niž si stěžoval RegioJet

RegioJet je fungující projekt. To ČD by měly počítat s propadem tržeb

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…