CNN doporučuje navštívit známou památku v Česku. Ale pozor, jen pro otrlé!

11.06.2019 12:38

Americká zpravodajská stanice CNN ve své cestovatelské sekci láká k návštěvě kostnice v Sedlci u Kutné Hory. Případné zájemce ale varuje, že kvůli výzdobě z desítek tisíc lidských ostatků není prohlídka vhodná pro citlivé povahy. Zprávu převzala ČTK.

CNN doporučuje navštívit známou památku v Česku. Ale pozor, jen pro otrlé!
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Mezi kutnohorskými barokními stavbami a středověkými chrámy zanesenými v seznamu světového dědictví UNESCO působí podle CNN sedlecký kostel Všech svatých, kde se kostnice nachází, spíše skromně.

Televize zmiňuje i pověst o tom, že tehdejší opat sedleckého kláštera rozptýlil po místním hřbitově hrst země z Božího hrobu v Jeruzalémě, což vyvolalo mimořádný zájem o to, aby tam lidé mohli být pohřbeni. „Kosti, které jsou nyní v sedlecké kostnici uloženy, byly exhumovány v 15. století, aby se tak vytvořilo místo pro další růst města i pro nové hroby,“ uvedla CNN.

Rovněž upozornila na to, že popularita této památky, která stále slouží věřícím a k pohřbívání, je pro místní problematická. „Je třeba pochopit, že je to nadále římskokatolický kostel obklopený fungujícím hřbitovem. Ne každý návštěvník to respektuje,“ řekla televizi Radka Krejčí z vedení místní farnosti.

Chováním některých turistů je znepokojen například Jiří Šobr, který v Sedlci vyrostl. „Máme rodinný hrob přímo naproti vstupu do kostela Všech svatých,“ řekl v rozhovoru s CNN. „Je to místo, kam můžeme zajít a být ve spojení s rodinou, která už není mezi námi. Místo, kde odpočívají ti, kteří zemřeli nejen před dávnou dobou, ale také krátce zesnulí. Jsem rád, že to tu turisté chtějí vidět, ale chtěl bych, aby tohle pochopili,“ vysvětlil.

K návštěvě doporučuje CNN také bývalý konventní chrám cisterciáckého kláštera v Sedlci, kutnohorský chrám svaté Barbory, místní galerii GASK v někdejší jezuitské koleji a muzea knihtisku a čokolády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…