CNN si chtěla došlápnout na Trumpa. Ale nakonec z toho vznikla tato zpráva

06.04.2017 21:07

Jako pilné včeličky pátrají investigativní novináři zpravodajské televize CNN po vazbách Trumpa a jeho týmu na Rusko. Aktuálně tak v rámci své žurnalistiky přináší informace o třech setkáních prezidentových současných či bývalých spolupracovníků, které jsou údajně značně podezřelá.

CNN si chtěla došlápnout na Trumpa. Ale nakonec z toho vznikla tato zpráva
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Jak se podařilo CNN zjistit, celkem došlo ke třem zdokumentovaným setkáním mezi Trumpovými lidmi a zástupci Kremlu v jednom týdnu. Klíčový dárce Trumpovy prezidentské kampaně Erik Prince se tak měl například v polovině ledna, tedy před Trumpovou inaugurací, setkat na Seychelách s nejmenovaným spolupracovníkem Vladimira Putina. Setkání organizoval korunní princ Spojených Arabských Emirátů Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Účelem utajeného setkání mělo být dle zjištění CNN navázání komunikace mezi Moskvou a nastupující Trumpovou administrativou. Podle deníku The Washington Post chtěly Spojené Arabské Emiráty organizací tohoto setkání oslabit spojenectví mezi Ruskem a Íránem. NBC News zase informovala, že na společném setkání šlo především o diskuzi k politice Spojených států v oblasti Blízkého východu.

„Prince na dotaz naší redakce nevysvětlil účel schůzky, ale uvedl, že to nemělo nic společného s Trumpem. Stejně tak nám potvrdil i Bílý dům, že Trumpova administrativa nebyla do schůzky nijak zapojena,“ píše CNN a pokračuje k dalšímu „podezřelému“ setkání z okruhu Trumpových spolupracovníků. Prezidentův zeť Jared Kushner se tak měl v prosinci loňského roku setkat s předsedou státem řízené rozvojové banky Vnesheconombank (VEB) Sergejem Gorkovem.

„Proč se Kushner setkal se zástupcem ruské banky, která je zahrnuta na sankčním seznamu? Pokud se oba bavili právě o sankcích, vzbuzuje to podezření, že Trump by mohl uvažovat o zrušení sankcí. Nicméně neexistuje žádný důkaz, že by právě toto téma oba muži probírali,“ připouští CNN s tím, že celá řada ruských bank za zrušení sankcí skutečně lobbovala. Nicméně konkrétně VEB mezi ně dle dostupných zdrojů nikdy nepatřila.

A do třetice všeho dobrého a zlého poukazuje CNN na bývalého Trumpova poradce pro zahraniční politiku Cartera Page, který v minulosti kritizoval protiruské sankce. „Page je zakladatelem konzultační firmy, která obchoduje s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Zkraje roku 2013 se setkal v New Yorku s ruským špionem Viktorem Podobnyjem,“ uvádí CNN, ale již zapomíná upřesnit, že Podobnyj byl americkými úřady obviněn ze špionáže až o dva roky později a Page sice figuroval na seznamu Trumpových poradců, ale prezident se s ním nakonec nikdy osobně nesešel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…