ČR bude blokovat vznik bankovního dohledu EU, slíbil Nečas

17.10.2012 18:56

Premiér Petr Nečas (ODS) je připraven zablokovat vznik jednotného bankovního dohledu v EU v případě, že nebudou vyřešeny sporné návrhy, které ohrožují stabilitu tuzemského finančního systému. Premiér to ve středu řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. O bankovní unii budou jednat představitelé členských zemí EU na summitu v Bruselu 18. a 19. října. Asociace exportérů ve středu vyzvala vládu, aby "všemi dostupnými prostředky" zabránila vstupu ČR do bankovní unie. Uvedla ČTK.

ČR bude blokovat vznik bankovního dohledu EU, slíbil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Celkem 95 procent tuzemského bankovního trhu je ovládáno zahraničními matkami. To nás musí vést k velké opatrnosti v rámci regulace. Jde o zajištění garancí pro tuzemský sektor, proto můžeme těžko souhlasit například se vzájemným půjčováním. Kdyby byla předložena bankovní unie v současné podobě, tak bychom to bezpochyby vetovali," uvedl premiér. Dodal, že vláda považuje za nerealistické spuštění dohledového systému od ledna 2013.

Chceme zajistit stabilitu našeho bankovního sektoru

Cílem vlády je podle Nečase pouze zajistit stabilitu domácího bankovního sektoru. "Patříme jen mezi tři země OECD, které nemusely dávat peníze do bank. Vklady přesahují objem úvěrů a máme kvalitní dohled," uvedl Nečas. Skepticky se k jednotnému dohledu v rámci EU vyjadřuje dlouhodobě i Česká národní banka.

Podle Asociace exportérů by začleněním ČR do bankovní unie mohlo být přímo ohroženo zdraví nejvýznamnějších bank v Česku a většiny proexportně orientovaných společností v ČR. "Naše banky již jednou prošly očistnou kúrou, která stála daňové poplatníky více než 500 miliard korun. Nedopusťte, aby se tato situace s pravděpodobně ještě mnohem horšími ekonomickými dopady opakovala," uvedli exportéři.

Regulátorem bankovního trhu by měla zůstat ČNB

Pravomoc regulátora bankovního trhu by podle exportérů měla dál zůstat v rukou České národní banky. Bankovní unie by podle exportérů prý mohla znamenat konec českého bankovnictví.

Posílení supervize, díky níž by mimo jiné měla Evropská centrální banka získat podle návrhů komise nové dozorové pravomoci nad 6000 bankami v eurozóně, by mělo být jedním z hlavních stavebních kamenů bankovní unie. K dalším by měly patřit společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Návrhy, jak by měly tyto další části bankovní unie vypadat, nicméně Brusel zatím nepředstavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…