ČR nejhorší v EU. Fiala křičel na opozici. Schillerová vypěnila: Odkdy je Eurostat opozice?!

19.12.2023 20:59 | Monitoring

Česko je lídrem Evropské unie v inflaci. Překonali jsme i Maďarsko. Předseda Andrej Babiš „gratuluje“ premiérovi Petru Fialovi (ODS) k tomuto prvenství. Premiér Petr Fiala (ODS) se bránil slovy ekonoma Jakuba Seidlera, který však poupravil inflaci od mimořádných vlivů. Proti nim pak nastoupila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která jejich argumenty smetla ze stolu.

ČR nejhorší v EU. Fiala křičel na opozici. Schillerová vypěnila: Odkdy je Eurostat opozice?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

„Česko má nejvyšší inflaci v celé EU, klíčovým „viníkem‘ je přitom takzvaný úsporný tarif, ukazují nová data Eurostatu. Česko svojí inflací překonává dokonce už i Maďarsko,“ informoval na sociální síti X ekonom Lukáš Kovanda.

Česká republika vykazovala letos v listopadu vůbec nejvyšší míru meziroční inflace v celé EU. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Eurostat. Takzvaná harmonizovaná inflace – tedy inflace srovnatelná napříč unijními zeměmi – dosáhla v listopadu v Česku meziroční úrovně rovných osmi procent. Inflace v Česku tak převyšuje dokonce i inflaci v druhém Maďarsku (viz graf níže). Nejnižší inflaci hlásí Belgie, kde se už ceny dokonce meziročně propadají, a to o 0,8 procenta. Průměr EU pak odpovídá hodnotě 3,1 procenta, přiblížil ekonom.

 

 

Situaci reflektoval na téže sociální síti také expremiér a šéf opozičního parlamentního hnutí ANO Andrej Babiš, který dlouhodobě poukazoval na to, že naše inflace je jednou z nejhorších v Evropské unii. To, že jsme v ní nyní překonali všechny unijní státy, jej přimělo premérovi Petru Fialovi veřejně pogratulovat. „Gratuluju, pane premiére, tak se vám to povedlo. Kvůli vám jsme už i v inflaci nejhorší v Evropě,“ napsal Babiš.

 

 

Premiér Fiala v reakci na informace Eurostatu odkázal na názory některých odborníků. „Buď můžete věřit opozici, tedy těm, kteří opět říkají, že je všechno špatně. Nebo poslouchat odborníky,“ vzkázal veřejnosti.

Konkrétně sdílel komentář ekonoma Jakuba Seidlera, který nabídl vysvětlení, proč jsme se s inflací umístili na prvním žebříčku v Evropské unii: „Měsíce již analytici, centrální banka i ČSÚ upozorňují na statistický vliv úsporného tarifu z loňského roku, který meziroční inflaci v posledním čtvrtletí letošního roku navýší. To se samozřejmě projeví i v harmonizované inflaci, a důvod je stejný, zkreslení z nízké srovnávací základny 4Q23, které navýšilo ceny elektřiny v meziročním srovnání téměř ke 150 % yoy (graf b).

Bez vlivu energií (graf c) však činil meziroční růst cen v ČR 4,9 % a byl velmi blízko průměru EU. Meziměsíční inflace očištěná o sezónní vlivy pak indikuje již řadu měsíců citelné odeznění inflačních tlaků,“ uvedl Seidler.

 

 

Do Fialy se opřela také stínová ministryně financí Alena Schillerová (ANO), kterou šokoval odkazem na argumenty ekonoma Seidlera, rozporovala je slovy: Pane Petře Fialo, odkdy je prosím Eurostat považován za opozici? A nemyslíte si, že by bylo korektní, když už chcete upravovat inflaci od mimořádných vlivů, podobně postupovat i u ostatních zemí? Opravdu jsme nebyli jedinou zemí v EU, která dělala podobné zásahy,“ upozornila Schillerová.

 

 

Předseda současné vlády Fiala, který se v neděli utkal v exkluzivním duelu s Babišem a jedním z hlavních témat byla i inflace, připomněl, že se dynamicky zvyšovala za vlády Andreje Babiše. „V lednu 2022, což byl jasný důsledek jeho vlády, byla téměř 10 %. Na tom nebylo nic fantastického. Příští rok bude inflace kolem 3 % a lidé to pocítí. Začnou růst reálné mzdy a věci se začnou zlepšovat. Co se týče potravin, jsme jednou z mála zemí v EU, kde se ceny snižují,“ uvedl v neděli na sociální síti X.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

fiala ztrácí nervy - zoufalému premiérovi se hroutí pod rukama celá země, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 20.12.2023 5:58:18

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…