ČSSD vypověděla koalici v Ústeckém kraji. Hejtman věří, že se to ještě urovná

04.03.2019 17:09

Sociální demokraté zvolení do zastupitelstva Ústeckého kraje dnes vypověděli koaliční smlouvu. Koalici doposud tvořili spolu s komunisty a SPO-SPD.

ČSSD vypověděla koalici v Ústeckém kraji. Hejtman věří, že se to ještě urovná
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Důvodem je podle ČSSD dlouhodobé nenaplňování některých programových priorit obsažených v koaliční smlouvě. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedli předseda klubu zastupitelů ČSSD v Ústeckém kraji a dosavadní první náměstek hejtmana Martin Klika.

Přestože se podle prohlášení ČSSD konalo několik koaličních jednání na úrovni všech koaličních partnerů a bylo dosaženo shody, tu neakceptovalo několik jedinců z klubu zastupitelů zvolených za KSČM. Koalice doposud měla z 55 hlasů těsnou nadpoloviční většinu 28 mandátů. Hejtmanem je Oldřich Bubeníček z KSČM.

Hejtman věří, že by spolupráce dosavadní koalice mohla dál pokračovat, pokud si všichni partneři sednou k jednou stolu a pořádně si spolu promluví.

„Je to rozhodnutí koaličních partnerů, a přestože výpověď smlouvy byla dnes dána písemně, myslím, že nic nebrání tomu, abychom dále jednali. Do příštího zastupitelstva se sejdeme a do té doby bychom měli mít ujasněné, co dále,“ sdělil iDNES.cz.

Koaliční klub ČSSD je podle svých zástupců připraven nadále hledat řešení pro úspěšné dokončení volebního období, které začalo v roce 2016 a skončí v roce 2020.

Sociální demokraté spolu s komunisty vládli v Ústeckém kraji už v předcházejícím volebním období. V krajských volbách v roce 2016 zvítězilo hnutí ANO, které získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a koalice SPO-SPD pět.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…