ČSSD žádá vznik sněmovní vyšetřovací komise kvůli fotovoltaice

05.04.2013 12:15

Opoziční ČSSD trvá na vzniku sněmovní vyšetřovací komise k fotovoltaice. Příští týden chce o návrhu jednat se zástupci dalších stran zastoupených v dolní komoře, řekl novinářům předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc. Poslanci ČSSD chtěli vznik komise prosadit už ve středu při schůzi sněmovny, ale neuspěli.

ČSSD žádá vznik sněmovní vyšetřovací komise kvůli fotovoltaice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Schůzka by se měla uskutečnit podle Tejce ve čtvrtek. Debatovat by se mělo o podobě vyšetřovací komise, jejím zaměření a složení.

Nebojíme se zjištění komise

"Sociální demokraté se jakýchkoli zjištění komise nebojí. Neměli by se jich bát ani poslanci ODS a TOP 09," uvedl Tejc. Poslanci obou vládních stran zařazení nového bodu na schůzi sněmovny, při němž by se jednalo o komisi, zablokovali.

Premiér Petr Nečas (ODS) podotkl, že zákon k podpoře obnovitelných zdrojů energie byl prosazen za vlády sociálních demokratů, kteří by tedy nyní měli své tehdejší kroky vysvětlit. "Nebýt zákona, solární boom by v roce 2010 nemohl nastat," uvedl ministerský předseda.

Za výkupními cenami fotovoltaické elektřiny mohlo stát bývalé vedení ERÚ

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Kromě toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Energetický regulační úřad má podle předsedkyně Aleny Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…