Canov: Zavřít Fialu za větu „jsme ve válce“? U soudu by neprošlo

05.12.2022 11:53 | Ze sítí

Senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Odpovídal mimo jiné na to, zda lze proti premiérovi Fialovi použít paragraf o šíření poplašné zprávy, pokud jako předseda vlády tvrdí, že je Česko ve válce.

Canov: Zavřít Fialu za větu „jsme ve válce“? U soudu by neprošlo
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Když organizátor demonstrací konaných pod hlavičkou Česká republika na 1. místě Ladislav Vrabel vyprávěl na sociálních sítích, že se česká vláda chystá použít jaderné zbraně proti Rusku a Ruská federace Česku adekvátně odpoví, zcela vynechal fakt, že Česko žádnými jadernými zbraněmi nedisponuje. A svým prohlášením vyvolal nemalý rozruch.

Senátor Michael Canov upozornil, že v této věci lze proti Vrabelovi použít zákonné ustanovení o trestném činu šíření poplašné zprávy. Brzy přišel dotaz, zda by tentýž paragraf bylo možné použít také proti premiérovi Petrovi Fialovi (ODS).

„Co myslíte, dal by se stejný paragraf použít i na premiéra Fialu, který prohlásil, že je naše země ve válce? Děkuji za odpověď,“ napsal jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz.

A Canov odpověděl.

„Je faktem, že de iure válečný stav Česká republika dosud vůči nikomu nevyhlásila a žádný stát ho dosud nevyhlásil vůči České republice. Na druhou stranu pojem ,jsme ve válce' používaný ve smyslu, že jsme na straně okupované Ukrajiny, je natolik symbolický, že by dle mého názoru případná žaloba kvůli jeho použití (jako šíření poplašné zprávy) neměla u soudu šanci na úspěch. Ale rozhoduje soud, nikoli já,“ napsal Canov.

Odpovídal také na otázku, zda by Česká republika jako ještě stále předsednická země EU měla přemlouvat Německo, aby delší dobu ponechalo v provozu své poslední jaderné elektrárny a neodstavovalo je v současné krizové situaci ze sítě.

Obávám se, že pravděpodobnost, že by Němci náš požadavek respektovali, velká není. Ale my to musíme se vší naléhavostí zkusit. Jde příliš o hodně. S Vaší poslední větou souhlasím, Němci nedělají malé chyby...bohužel,“ odvětil senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…