Čaputová promluvila. Jde o rodiny a práva pro LGBT

19.07.2019 21:49

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se na svém facebooku rozepsala o tom, proč se odmítá zúčastnit sobotního Duhového pochodu LGBTI komunity v Bratislavě, stejně tak jako se nezúčastní akce Hrdí na rodinu, která započne ve stejný den u Katedrály sv. Martina půl hodiny před začátkem první z akcí. Čaputová ve svém příspěvku naznačuje, že je potřeba se zaměřit spíše na vážnější problémy Slovenska. „Považuji za potřebné nezůstat potichu a stejně tak naléhavě jako upozornit na potřebu zlepšení situace práv lidí hlásících se k LGBTI komunitě, upozornit taktéž i na potřebu zlepšení podmínek pro podporu a ochranu všech rodin na Slovensku,“ napsala Čaputová s tím, že respektuje právo obou komunit uplatnit svou svobodu projevu.

Čaputová promluvila. Jde o rodiny a práva pro LGBT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Anketa

Šíří prezident Zeman ,,ruské lži", jak tvrdí analytik Jakub Kalenský z americké Atlantic Council?

hlasovalo: 16523 lidí
„Všichni rodiče chceme pro naše děti to nejlepší a neustále se obáváme, jestli mají opravdu vše, co potřebují. Jsem si jistá, že to tak má každá máma a otec. Asi proto mě už před nějakou dobou velmi zaujala otázka, která mě přinutila zamyslet se: ‚Pokud by se tvá dcera zamilovala do jiné ženy, v jaké zemi bys chtěla, aby se to stalo?‘“ táže se Čaputová úvodem svého příspěvku.

„Velmi se mi nabízí říct, že na Slovensku,“ odpovídá. „Samozřejmě, je to hypotetická otázka, ale podnětná pro uvažování. Pro své blízké chci jen to nejlepší, a proto chci, aby se za jakýchkoliv okolností měli dobře a žili v otevřené a férové společnosti,“ píše dále. Za ideální společnost označila takovou, „kde mají všichni stejnou šanci na spokojený život bez ohledu na jejich národnost, víru, pohlaví, sexuální orientaci či jinou příslušnost“.

Proto prý Čaputová chápe touhu lidí, kteří směřují k osobám stejného pohlaví, abychom žili ve společnosti, která se k nim bude chovat férově a „s respektem k jejich právům jim dopřeje možnost žít svůj život svobodně tak, aby byli šťastní a spokojení“.

Zároveň však okamžitě dodává, že chápe i obavy lidí o stav slovenských rodin. Čaputová napsala, že je „pro ochranu rodiny před tím, co jí ohrožuje“. Za toto ohrožení označila špatné sociální a ekonomické podmínky, nízké mzdy anebo rodiny, které jsou rozdělené nevyhnutelnou prací rodičů v zahraničí. „Až příliš často nelehká životní situace v rodině vyústí v její rozpad. Proto musíme rodiny chránit,“ píše.

Co se týká strachu o rodinu v úrovni hodnot, které ji chrání, tak to prý Čaputová chápe. Podle ní mají však „i homosexuálně orientování lidé matky a otce, dědy a babičky – rodinu, na které jim záleží, stejně, jako nám všem“.

„Chápu obavy mnohých z vás z odlišností, a věřím, že láska k bližním je to, co nás dokáže spojovat. Všichni přeci tvoříme jednu velkou rodinu a nesmíme se nechat rozdělovat a polarizovat. Přeji si, abychom se dokázali navzájem poslouchat a našli pro druhé víc snášenlivosti a ohleduplnosti. Nezůstaneme potom zaseknutí ve sporech, ale budeme se moci s otevřenou myslí dívat na řešení problémů, které nás na Slovensku nejvíc trápí,“ dodává slovenská prezidentka.

Na závěr též Čaputová připomenula, že nezměnila své stanovisko od svého nástupu do úřadu a v sobotu se tak nezúčastní ani duhového průvodu, ani pochodu Hrdí na rodinu. „Respektuji však právo obou komunit uplatnit svoji svobodu projevu. Považuji ale za potřebné nezůstat potichu a stejně tak naléhavě jako upozornit na potřebu zlepšení situace práv lidí hlásících se k LGBTI komunitě, upozornit taktéž i na potřebu zlepšení podmínek pro podporu a ochranu všech rodin na Slovensku,“ uzavírá Čaputová svůj příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…