Čáslavská poplivala Zemana a odmítla jít na Hrad. Teď mírní emoce

15.01.2014 16:57

Prezident Miloš Zeman vysílá kolem sebe negativní energii. Prohlásila to bývalá olympionička Věra Čáslavská v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Zdůvodnila tak, proč se na Pražském hradě nezúčastní oznámení nominace českých sportovců na olympiádu v Soči.

Čáslavská poplivala Zemana a odmítla jít na Hrad. Teď mírní emoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána na Pražský hrad

Čáslavská připomněla, že na Hradě pracovala za dob prezidenta Václava Havla. „Tu negativní energii cítím možná trochu intenzivněji než ostatní občané, protože jsem na Hradě pracovala a zažila atmosféru prezidentství Václava Havla. Tehdy tam panovala úžasná a neopakovatelná pozitivní energie, všichni jsme se snažili, seč nám síly stačily, abychom vývoj věcí posouvali dopředu,“ vysvětlila.

Havel prý Pražský hrad otevíral občanům, kdežto Miloš Zeman dělá podle Čáslavské přesný opak.

Ve společnosti kvůli Zemanovi panuje dusná nálada

„Například je absolutně nevstřícný vůči vznikající vládě, která vzešla ze svobodných voleb. Některá rozhodnutí úmyslně hrotí ad absurdum, z čehož jsou občané neklidní a ve společnosti panuje dusná nálada. Přitom by měl být stmelujícím činitelem,“ míní Čáslavská.

Čáslavská odmítla, že by se její gesto mělo vykládat jako protest. „Nešlo o gesto ani o protest, ale jen o úplně banální omluvu e-mailem panu předsedovi Kejvalovi a panu ombudsmanovi Károlyimu,“ uvedla. (Jiří Kejval je šéf olympijského výboru a Alexander Károlyi je ombudsmanem výboru.)

Nečekala jsem takový rozruch, ale chodí mi pozitivní reakce

Bývalou sportovkyni ovšem překvapily reakce veřejnosti. „Vůbec jsem však nečekala takový rozruch. Možná, že ale byl přece jen k něčemu dobrý. Ukázalo se, že nejsme vůbec neteční, takže to můžete brát i jako malou občanskou výzvu k tomu, jak poměry přece jen trochu zlepšit,“ věří Čáslavská.

Dodala, že jí chodí převážně pozitivní reakce, například od režisérky Olgy Sommerové, bývalého Havlova asistenta Martina Vidláka nebo architekta Bořka Šípka.

Moc si vážím toho, že Zeman pojede do Soči podpořit olympioniky

Čáslavská přesto ocenila Zemana a jeho rozhodnutí jet na olympiádu a osobně podpořit české reprezentanty. „Moc si toho vážím, pokud mu tedy nejde jen o Putina,“ uzavřela.

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…