Čáslavská prý vychovala syna, který nenáviděl otce. Ani po její smrti není klid: Sestry Josefa Odložila se nám svěřily s čerstvým zážitkem

21.09.2016 20:11

„Čáslavská si před smrtí objednala svou zádušní mši: I pro tyrana Odložila. Chtěla smíření.“ „Biskup Malý sloužil bohoslužbu za usmíření Čáslavské s Odložilem.“ Tak zněly titulky článků, které zveřejnily některé české zpravodajské weby právě dnes. Jenže deníky zamlčely, že na tuto mši nepřišly sestry Josefa Odložila. Proč? Na to se ParlamentníListy.cz otázaly jedné z nich. „My jsme byly pozvané, chtěly jsme jít, ale pak nám přišla esemeska, která všechno změnila,“ řekla překvapivě Miloslava Ševčíková ParlamentnímListům.cz.

Čáslavská prý vychovala syna, který nenáviděl otce. Ani po její smrti není klid: Sestry Josefa Odložila se nám svěřily s čerstvým zážitkem
Foto: Wikipedia/CC
Popisek: Věra Čáslavská, sestava na bradlech, Mistrovství Evropy 1967

„Bylo to nešťastné manželství. Přesto Věra Čáslavská toužila před smrtí exmanželovi Josefu Odložilovi před Bohem odpustit. Včerejší mše, kterou naplánovala, se však bohužel nedožila,“ uvedl doslova Blesk.cz na konto úterní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Černošicích, kde se měla údajně Čáslavská ještě za svého života smířit se svým někdejším manželem Josefem Odložilem, kterého zabil v roce 1993 jejich syn Martin. Ten byl za zabití svého otce soudně odsouzen, ale později dostal milost od tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Přestože o mši požádala biskupa Václava Malého prý sama Čáslavská – a termín u něj také sama v létě objednala – celou včerejší akci organizoval její syn Martin. Podle tisku na společnou bohoslužbu přišel on se svou sestrou, řada jejich přátel i spolupracovníků. Kromě lidí, kteří byli do posledních chvil Věře Čáslavské nablízku, dorazili i přátelé Josefa Odložila, například jeho bývalí atletičtí svěřenci. Ne však všichni dorazili. Sestry olympionika Josefa Odložila Marie Jakubíková a Miloslava Ševčíková totiž nepřišly.

Sestry ostatně počátkem září zaslaly médiím dopis – a ParlamentníListy.cz jej zveřejnily – v němž uvedly, že podle nich jejich bývalá švagrová Věra Čáslavská v médiích Odložila prezentovala vždy nepěkně a mnohdy jako tyrana mlátícího svoje děti a opilce. „Mrzí nás jenom, že při té své médii vykonstruované příkladné čestnosti a pravdomluvnosti, resp. neumění lhát, jak ji vykreslují, se v ní ani před odchodem z tohoto světa neprobudilo svědomí, aby se rodině Pepíka alespoň omluvila,“ stálo mimo jiné v dopise.

ParlamentníListy.cz proto zajímalo, proč sestry slavného olympionika nedorazily.

Slíbil očistu svého otce, ale nesplnil to

„My jsme tam se sestrou nebyly proto, neboť Martin napřed slíbil, že očistí jméno svého otce, tedy našeho bratra, že není opilec, násilník a že svou rodinu nikdy nebil. Takže to vypadalo, že tam vystoupí a dá nějaké prohlášení – třeba přes média – ale těsně před mší nám poslal esemesku, že bohoslužba bude jen rozloučením s jeho maminkou, tedy že tomu bude nakonec jinak. Prý tam nechce smrt svého otce vůbec otevírat,“ uvedla k dotazu Miloslava Ševčíková.

My jsme ale byly opravdu rozhodnuté, že tam půjdeme a že dáme možnost Martinovi, aby svého tatínka očistil, ovšem když v posledním momentě napsal takovou SMS, tak ta nás nakonec donutila k tomu, že jsme své rozhodnuti změnily. Tu SMS ale poslali mému vnukovi... Slyšela jsem ale od jednoho svěřence Pepana, který přijel na mši až z Chorvatska, že po projevu biskupa Malého – mimochodem právě Malý spolupodepsal tu milost pro Martina – Martin okamžitě sedl do auta a odjel. Takže s nikým ani nemluvil,“ uvedla dále Miloslava Ševčíková.

Prý jí nejde do hlavy, že o tu mši požádala sama Čáslavská.

Ona ale po celých dlouhých třiadvacet let měla spolu s Martinem možnost se nám omluvit, což se nestalo. Víte, já jsem Věře přála dlouhý život, rozhodně jsem si nepřála, aby umřela. Chtěla jsem, aby byla dlouho na světě – mimo jiné proto, aby mohla zpytovat svědomí a aby přišla k tomu, že se omluví. Ona totiž z Pepy dělala násilníka a opilce. Byla dokonce první, která objížděla svědky v onu tragickou sobotu, kdy se ta tragédie s Pepou stala, a říkala jim, že byl Pepa napitý a že prý tam obtěžoval mladé holky. Ono to bylo takto dokonce i mediálně zveřejněné, a to opakovaně,“ svěřila se.

Dokonce nedávno ji prý byl Martin osobně navštívit a z jeho řeči pochopila, že nebyl o všem, co se kolem smrti jeho otce dělo, informovaný. „On nám totiž řekl, že dostal instrukce od svého advokáta, co má říkat. Pan Jiří Teryngel je známý jako advokát, který ze všeho vybruslí.“

Pepa ale v žádném případě násilník nebyl. Existuje k tomu mnoho svědeckých výpovědí od jeho svěřenců, od jeho nadřízených. Byl dokonce na misi v Iráku a vrátil se jen pár dní před tou hroznou tragickou událostí... Všechno je ale uvedeno v mé knížce, která se jmenuje ‚Prostě, zabil jsem svého otce‘. Tam jsou výpovědi a soudní znalecké posudky, za kterými si do slova a do písmene stojíme. Bylo totiž vypracováno 14 soudních znaleckých posudků – od různých odborníků přes neurochirurgii, přes neurologii, od trenérů bojových sportů, prostě od lidí ze 14 oborů a všichni se shodli na tom, že to byl na Pepu od Martina útok ozbrojenou rukou,“ vypověděla dál pro ParlamentníListy.cz Miloslava Ševčíková.

Podle jejích slov existuje i fotografie zranění Josefa Odložila, přestože bylo zakázáno ji dělat, a na té fotografii jsou jasně zdokumentovány souběžné fialové čáry od úderu do jeho hlavy.

Padal jako prkno

Byl dokonce vypracovaný znalecký ústavní posudek z Brna a ten také zmínil, že smrt byla způsobena úderem do hlavy předmětem s ostrými hranami. Když se odehrával odvolací soud, tak dokonce krajský státní zástupce chtěl nechat vypracovat posudek z biomechaniky na základě svědeckých výpovědí, které byly učiněny téměř všechny od mladých lidí. Všichni se přitom v nich shodovali na jednom: že Pepa padal buďto ‚jako deska‘, nebo ‚jako prkno‘, či ‚jako laťka‘. Další řekl, že připažil a spadl rovnou na záda a na hlavu. Ty výpovědi od svědků jsou ale také důkazem toho, že se nezabil tím, když spadl na zem a o zem se také udeřil, ale že se zabil hranou ozbrojené ruky Martina. Toto bylo dokázáno! A teď to vypadá, že Martin po tom útoku prostě jen dělal a říkal to, co mu řekl jeho advokát. Já mám za to, že ho Věra poštvala proti nám. Vždyť do té doby jsme měli hezké vztahy! Pak z nás udělala to, že jsme proti a že jsme to vše vymysleli my. Martin podle mne nebyl informovaný ani o tiskové kampani, která se vedla proti nám. To víte, Věra byla slavná... Já ale říkám, že si její slávy vážím, jejích gymnastických úspěchů také, všechno uznáváme a ctíme, ale jako matka podle nás selhala,“ pronesla dále sestra Josefa Odložila.

Vychovala syna, který nenáviděl otce, a ani z jednoho jejich dítěte nic není. Dcera Radka dokonce ani nedostudovala a teď nepracuje a žije jenom z majetku. A Martin? Ten zřejmě utíká před svědomím! Byl v Americe, v Kanadě a teď žije v Irsku. V ČR byl před časem jenom na chvíli, jak byla jeho maminka nemocná,“ dodala.

Paní Miloslavě prý nebylo ani příjemné to, jak média přinášela ono loučení s Věrou Čáslavskou.

Měla jsem u toho pocity, že oslavují jenom slávu a zapomněli na charakter a na to, co způsobila. Bylo to přehnané. I dokument od Olgy Sommerové byl polovičatý, my jsme jí nabízely podklady, aby měla k natáčení informace z obou stran, ale ona to odmítla. Zklamal mne i John Bok a jeho spolek Šalamoun, protože byl pouze na její straně. Bok vystupoval jako Věřin a Martinův obhájce, přitom má podle mne úplně špatné informace. Kdyby si přečetl alespoň jeden jediný posudek, tak by musel změnit názor! To, co on říká ke smrti Pepy, je pravda v pravém opaku!“ uzavřela své vyprávění Miloslava Ševčíková.

Pro přesnost a ucelený obrázek lze uvést tato fakta:

Podle verze prezentované Odložilovou rodinou měl Josef Odložil v srpnu  roku 1993 dorazit na diskotéku, kde byl jeho syn Martin, kterému chtěl pomoci s přípravou na reparát maturity a promluvit si s ním o jeho budoucím životě. Jeho syn mu ale za tuto snahu nechal zahrát píseň Zelené mozky od jedné z tehdejších skinheadských kapel, poté vyběhl před diskotéku, kde otci zničil auto, a vše vyvrcholilo tím, že jej udeřil boxerem. Josef Odložil upadl do bezvědomí a o měsíc později v nemocnici zemřel.

Odlišnou verzi prezentovala rodina Čáslavské a podpořil ji i spolek Šalamoun. Podle této verze byl Josef Odložil na diskotéce opilý, vyvolal roztržku se synem a „v důsledku této roztržky upadl. Na následky nešťastného pádu zemřel“. Právě tato verze o nešťastné náhodě se stala podkladem pro milost, kterou následně Odložilovi udělil prezident Václav Havel, pro něhož Čáslavská dříve na Hradě pracovala.

O osmnáct let později Martin Odložil v rozhovoru přiznal, že svého otce zabil. „Pocit, který ve mně zanechal rok 1993, s ničím srovnat neumím. Myslím, že musí být neuvěřitelně těžké vyrovnat se s tím, že člověk zabije někoho cizího, ale když to udělá člověku, jehož tvář a život jsou součástí jeho, ať jsou okolnosti jakékoli, vyrovnat se s tím nedá,“ řekl v roce 2011 deníku Sport.

Skolila ji rakovina slinivky

Věra Čáslavská po těžké nemoci zemřela letos 30. srpna. V létě 2015 onemocněla totiž rakovinou slinivky, která se v létě 2016 zhoršila. Její pohřeb se konal v úzkém rodinném kruhu 8. září 2016 a její ostatky byly zpopelněny v šumperském krematoriu. Oficiální rozloučení pro představitele státu, sportovce a nejširší veřejnost proběhlo 12. září v historické budově Národního divadla v Praze. Rozloučení mělo formu komponovaného pořadu, který moderoval Marek Eben a na legendární atletku zde zavzpomínalo několik našich úspěšných sportovců.

Co o ní řekly některé osobnosti veřejného života:

„Kdysi společně se sportovním komentátorem Štěpánem Škorpilem přijala pozvání do naší firmy, kterou jsme rozšířili o sportovní veřejnost a – jak jinak – byla tehdy úžasná, vtipná, společenská, poutavá a i nádherná vypravěčka. Všemi obdivovaná! Byla to pro mne čest ji osobně poznat. Její smrt mě zarmoutila,“ uvedl v nejnovějším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na konto Čáslavské senátor a podnikatel Jiří Hlavatý.

„Věra Čáslavská byla úctyhodná žena. Do soukromí druhého nikdo nevidí a nikdo z nás nemůže být soudcem. Je otázka, zda pana Odložila zabil syn, nebo zda to byla nešťastná náhoda,“ řekla ParlamentnímListům.cz k jejímu skonu herečka, moderátorka a politička Táňa Fischerová.

„Věra Čáslavská byla statečná občanka, morální vzor, naše nejlepší sportovkyně a elegantní dáma, která proslavila Československo jako sice malou, ale vzdorující zemi... Věra Čáslavská byla černým svědomím Miloše Zemana,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

„... Není sporu o tom, že byla Věra Čáslavská fenomenální gymnastka a že sedm zlatých medailí z olympiády asi nikdo nikdy už nepřekoná, takže v tomto je její úspěch naprosto nezpochybnitelný. To ale ještě neznamená, že také byla fenomenální morální autoritou,“ zmínil mimo jiné na konto zesnulé gymnastky senátor Jan Veleba (SPO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…