Celé VIDEO, kde nám Islámský stát vyhrožuje. Posuďte umělecké zpracování

26.11.2015 9:12

Islámský stát zveřejnil další ze svých propagačních videí. Tentokrát se však nejedná pouze o klasické krátké video, kde jsou prostřednictvím nějaké „inovativní“ metody mučeni zajatci ISIS. Profesionálně natočené video pracuje i se statistikami a v hollywoodském stylu představuje postoje, cíle a ideje radikálních islamistů. Ovšem i jeho cílem je samozřejmě vyvolat strach a paniku.

Celé VIDEO, kde nám Islámský stát vyhrožuje. Posuďte umělecké zpracování
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

V úvodu se velmi solidní americkou angličtinou chlubí radikálové, že v současné chvíli zahrnuje jejich chalífát území větší, než je rozloha Velké Británie, osmkrát větší, než je území Belgie, a třicetkrát větší než Katar. Je zmiňováno, že se jedná o „stát založený na idejích proroka Mohameda“. V dalších záběrech se objevuje Bílý dům a američtí prezidenti Obama, Bush a Clinton. Doprovodný komentář označuje mimo jiné Bushe za lháře a Clintona za cizoložníka. „Chalífát stojí proti všem, kteří bojovali a bojují v zájmu zmíněných politiků a nadnárodních společností.“ V dalších záběrech jsou vidět vlajky zemí podílejících se na válce proti Islámskému státu, včetně té české.

Video místy připomíná upoutávky na hollywoodské filmové trháky. Nejenom pro své grafické zpracování, ale také určitou teatrální naléhavostí tónu namluveného komentáře. Na jednotlivých screenshotech se stále dokola objevují odhodlaní bojovníci ISIS. Profesionálně natočené video také nejspíš potěší příznivce multikulturalismu. V jeho první polovině se mimochodem v doprovodném komentáři hovoří o tom, že v chalífátu se nedělají rozdíly mezi bojovníky z řad Arabů, bílých Evropanů ani černochů. Všechny prý spojuje islám a samozřejmě také šaría, která je zmiňována hned vzápětí jako symbol spravedlnosti.

V dalších záběrech je zmiňována porážka amerických vojáků v Afghánistánu a Iráku a na obrazovce se objevuje číslo 50 000, které symbolizuje počet mrtvých. Vedle tohoto komentáře poukazuje na to, že mnoho z těchto vojáků se domů vrátilo s depresemi a údajně 6500 z nich každým rokem páchá sebevraždu. „To všechno jsou fakta a my uděláme vše proto, aby z nás vaši vojáci měli ještě větší strach,“ říkají odhodlaná slova v komentáři a symbolicky se v záběrech objevují krvavé stopy a informace o osmnácti spáchaných sebevraždách denně. Vedle toho také radikálové připomínají, že Spojené státy v těchto válkách utratily šest bilionů dolarů.

Dále se na videu hovoří o „koalici ďáblů“, do které řadí radikálové také Írán, Turecko a Rusko. V záběrech jsou v pozadí vidět výbuchy a další odhodlané tváře radikálních islamistů. V závěru se doprovodný komentář odmlčí a nechává prostor žalostnému „skřehotání“ radikálního zpěváka, který cituje úryvek z „mírumilovného“ Koránu. S trochou nadsázky by se dalo napsat, že kdyby video propagovalo film, který právě přichází do kin, nejspíš by diváckou pozornost dokázal upoutat. Jeho cílem je však samozřejmě vystrašit politiky a obyvatele zemí bojující ve společné koalici proti ISIS. Vzhledem k tomu, že na pražském magistrátu bylo rozhodnuto o faktickém zrušení slavnostního rozsvěcování vánočního stromu ještě před zveřejněním videa, tak si „PR experti“ nejspíš mohli svoji snahu ušetřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…