Ceny některých potravin raketově vzrostly. Nový šéf Agrární komory radí, co s tím

26.06.2020 7:15

Návrh zavést povinný podíl českých potravin v obchodech vyvolává nejen na politické půdě velké velké spory. Nový prezident Agrární komory Jan Doležal také cestou povinného podílu jít nechce. České potraviny by však podle něj měly mít v obchodech svůj koutek. „Kupujte české jídlo. Pak bude méně řepky,“ nabádá.

Ceny některých potravin raketově vzrostly. Nový šéf Agrární komory radí, co s tím
Foto: aros.cz
Popisek: Pole řepky olejné

Koronavirová epidemie vyzdvihla do popředí téma potravinové soběstačnosti. „Nikdo netvrdí, že bychom měli být stoprocentně soběstační ve všech komoditách. Jenže pokud se na téma díváme z hlediska národní bezpečnosti a momentálně máme za sebou zkušenost koronavirové epidemie, tak vidíme, že jednotný trh přestal ze dne na den fungovat a najednou vznikl problém,“ říká Doležal.

Problém je především fakt, že ceny některých potravin výrazně vzrostly, například paprika nebo květák se prodávaly za sto korun. „Zrovna ovoce a zelenina nejsou na rozdíl třeba od pšenice nebo sušeného mléka ‚globální komodity‘. Proto by pomohlo, kdybychom byli alespoň v těchto komoditách z větší části soběstační,“ konstatoval šéf Agrární Komory.

Diskuse o povinném podílu českých potravin v obchodech byly podle Konečného částečně špatně interpretovány. „Návrh zákona nebyl tím nejlepším na světě, rozhodně se však netýkal zboží, jako jsou banány, pomeranče, ale jen toho, co jsme schopni sami vypěstovat,“ podotkl.

Pokud tady bude existovat lepší prostředí pro podnikatele v zemědělství, a tím nemyslí povinný podíl českých potravin, ale větší podporu lokální výroby a spotřeby, je přesvědčen, že jsme schopni být v některých komoditách soběstačnější.

Vyhnuli bychom se pak například inflačním tlakům s dopadem na spotřebitele, protože dovoz něco stojí. Zároveň se dnes řeší i uhlíková stopa výroby a přepravy potravin. Další věc je pozitivní vliv na krajinu.

„Letecké záběry u hranic s Rakouskem ukázaly rozdíl, kdy českou krajinu pokrývají nevzhledné lány kukuřice a řepky. I my bychom mohli mít více ovoce, zeleniny a krmných plodin,“ uvedl. Stejně tak bychom mohli mít i více krajinných prvků, jenže právě kvůli obchodní politice řetězců máme problém ovoce a zeleninu lokálně vypěstovat a lokálně prodat a také máme daleko nižší dotační podporu na hektar.“

Český spotřebitel by měl podle konečného rozhodovat o tom, jestli si koupí polské, německé nebo české máslo. „Je potřeba se spotřebitelem pracovat a ne mu něco nutit,“ uzavřel Konečný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…