Cenzura? Facebook nepovolil webu Martiny Kociánové propagaci příspěvku s politicky nekorektním Stanislavem Novotným

10.07.2018 17:54

Facebook nepovolil administrátorovi profilu publicistického serveru Kupredudominulosti.cz. placenou propagaci příspěvku s aktivistou a bývalým policejním prezidentem Stanislavem Novotným. Novotný i administrátor mluví o cenzuře. V rozhovoru s Martinou Kociánovou, kterému Facebook neschválil propagaci, Novotný velmi kriticky hovoří o současné společenské atmosféře a poměrech v médiích.

Cenzura? Facebook nepovolil webu Martiny Kociánové propagaci příspěvku s politicky nekorektním Stanislavem Novotným
Foto: Archiv SN
Popisek: Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií a bývalý policejní prezident

Pořad Martiny Kociánové Kupředu do minulosti po svém konci na Českém rozhlasu pokračuje se stejným jménem na vlnách internetu. V zásadě jde o server přinášející rozhovory s netradičními osobnostmi s často provokativními názory jak v textové podobě, tak ve formě videozáznamu dostupné na YouTube.

Anketa

Kdyby to bylo na vás, zvedli byste ruku pro důvěru vládě Andreje Babiše?

65%
35%
hlasovalo: 13409 lidí

Editor facebookové stránky webu Kupředudominulosti.cz se ale začátkem července setkal se zvláštní skutečností. Facebook mu totiž neschválil placenou propagaci rozhovoru Martiny Kociánové s bývalým policejním prezidentem a zakladatelem Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů StB Stanislavem Novotným. Facebook uživatelům a administrátorům stránek umožňuje za drobný poplatek v rámci sociální sítě zpropagovat příspěvek, tak aby se dostal k širšímu okruhu čtenářů než obvykle.

Sám Stanislav Novotný, který často spolupracuje i se serverem ParlamentníListy.cz, za tím vidí cenzuru ze strany nadnárodní společnosti. Stejného názoru je i editor, který facebookovou stránku webu Martiny Kociánové spravuje. Podle editora facebookové stránky textu není nic, co by podle pravidel, která si Facebook sám vytvořil, mělo být závadné.

Facebook již dříve deklaroval, že bude důslednější v boji proti tzv. fake news a dezinformacím. Novotný sám spoluzakládal novinářské ocenění Krameriovy ceny, která je podle některých novinářů pořadu Newsroom České televize spojena s dezinformátory. Novotný totiž Asociaci nezávislých médií, která Krameriova ocenění zaštiťtuje, spoluzakládal s Ondřejem Geršlem vydavatelem webu AC24.cz a Jiřím Korálem zakladatelem serveru Nwoo.org. Jak Nwoo.org tak AC24.cz publikují mírně řečeno poněkud alternativní informace: věnují se mimo jiné i konspiračním teoriím či problematice UFO. 

Důvod, proč Facebook placenou propagaci příspěvku se Stanislavem Novotným neschválil, může být podle veřejně dohledatelných informací i ryze technického rázu: a sice, že příspěvek nemusí splňovat určité normy Facebookem vyžadované pro propagaci obsahu: například poměr textu k obrázku a propagovanému článku a podobně. Sám Novotný se však, jak ParlamentnímListům.cz sdělil, obává toho, že by se mohl stát cílem zásahu cenzorů, a to vzhledem k atmosféře, která v současnosti ve vztahu k němu a Asociaci nezávislých médií, kterou spoluzakládal, v mediálním prostředí panuje. 

 Facebook sám před nedávnem deklaroval, že bude více postupovat proti šíření dezinformací a tzv. fake news v rámci své sociální sítě. Automaticky blokovat některé příspěvky pak může prostřednictvím robotů využívajících hlášení ze strany jednotlivých uživatelů či analýzou obsažených klíčových slov. Novotný sám ParlamentnímListům.cz připustil, že se mohl hypoteticky objevit i na některém z pověstných seznamů dezinformačních webů či šiřitelů dezinformací, které dávají dohromady například Konspiratori.sk.

I v samotném rozhovoru s Martinou Kociánovou se Novotný vyjadřuje na adresu současné společnosti a náladám v mediálním prostoru velmi kriticky. „Mám strach, že je dnes zvláště z pozice Evropské unie vyvíjen takový tlak, že jednoho dne se již opravdu ocitneme v orwellovském světě. Zažil jsem předlistopadovou dobu, kdy jsem se věnoval spíš podvracení republiky, a dnes mám pocit, že se ocitám ve stejné situaci. Plíživá normalizace zde probíhá již několik let a já to vidím,“ říká například Novotný a dále pokračuje v podobně „nekorektních“ názorech. 

Není to tak dávno, co médii proběhla zpráva o tom, že některé služby poskytující e-mailové schránky zdarma (např. freemaily Bakalova vydavatelství Economia) bez upozornění adresátů zahazovaly zprávy obsahující určitá klíčová slova (jako např. ParlamentníListy.cz): jména webů vyskytujících se v listu serveru Konspiratori.sk. O konkrétním poškozeném tištěném časopise Šifra, který měl podle svého vydavatele utrpět kvůli politice zahazování e-mailů finanční ztráty, ParlamentníListy.cz informovaly.

ROZHOVOR SE STANISLAVEM NOVOTNÝM, KTERÉMU FACEBOOK NESCHVÁLIL PLACENOU PROPAGACI: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…