Černý o Knížákovi řekl, že je kriploidní čurák. Musí mu zaplatit sto tisíc

22.07.2014 14:06

Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák vyhrál spor s výtvarníkem Davidem Černým. Ten ho v dokumentu vysílaném v České televizi nazval „kriploidním čurákem“. Knížákovi bude muset zaplatit sto tisíc korun a náklady na soudní řízení.

Černý o Knížákovi řekl, že je kriploidní čurák. Musí mu zaplatit sto tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

David Černý tak bude muset uhradit sto tisíc korun za urážku a také náklady na soudní řízení, které činí 45 tisíc. Své původní rozhodnutí tak potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu, které na Černého dovolání zrušil Nejvyšší soud.

Milan Knížák chtěl od soudu finanční zadostiučinění a omluvu za to, co Černý řekl v roce 2011 v dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. „Protože mě Knížák vyhodil. Von mě nechal vyvést, že jo. Dva dny předtím ochrankou. Při tý instalaci,“ řekl zde Černý. Na otázku „Proč?“ pak odvětil: „Protože je to čurák. Nafoukanej, kriploidní čurák. To je úplně jednoduchý, ne? To přece víme všichni.“

Bývalý šéf Národní galerie se domnívá, že Černý ho chtěl těmito slovy úmyslně znevážit a zasáhl do jeho práva na čest a důstojnost. Požadoval po něm 150 tisíc korun a po České televizi půl milionu.

Právo na omluvu Knížákovi přiznal už předloni pražský městský soud, podle něhož hrubý vulgarismus nepatří do oprávněné kritiky. Omluva ale měla být dostatečným zadostiučiněním. Odvolací senát vrchního soudu následně uznal i právo na odškodné. Nynější rozsudek je pravomocný, umělcův právník David Uhlíř však při odchodu ze soudní síně řekl, že v kauze zřejmě znovu podá dovolání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …