Čerstvý průzkum z Velké Británie, ze kterého budou zdejší muslimové i uprchlíci značně rozladěni

19.06.2015 17:10

Britský deník The Mirror zveřejnil výsledky průzkumu veřejného mínění, který si objednala mezinárodní humanitární organizace Islamic Relief. Z průzkumu vyplývá, že Britové značně přitvrdili a uprchlíky ve své zemi příliš nechtějí.

Čerstvý průzkum z Velké Británie, ze kterého budou zdejší muslimové i uprchlíci značně rozladěni
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

„Asi 42 % ze šesti tisíc oslovených respondentů konstatovalo, že by Velká Británie neměla přijímat uprchlíky, kteří odešli ze své země před konflikty a pronásledováním,“ píše Mirror a dodává, že v loňském roce bylo tímto způsobem osloveno 5000 Britů, ale uprchlíky tehdy odmítlo jen 31 % z nich. Průzkum dále ukázal, že Britové si muslimy spojují s terorismem mnohem víc než ostatní národy či národnosti a neváhají je označovat za extremisty. Ředitel britské pobočky Islamic Relief Jehangir Malik neskrývá po zveřejnění své znepokojení. „Nepříjemně nás to překvapilo. Ukazuje se, že postoje veřejnosti vůči muslimům jsou značně negativní a týká se to vlastně všech uprchlíků.“

Podle jeho názoru je na čase, aby byli muslimové ve Velké Británii považováni za součást řešení a nikoli jen jako součást problémů. Oslovení respondenti měli v jedné otázce vyslovit tři charakteristiky spojené s muslimy. Asi 120 z nich uvedlo slova jako teror, terorista nebo terorismus. Až za těmito ryze negativními atributy skončila slova slova jako je víra (11 %), mešita (9 %), Korán (8 %) a náboženství (8 %). Pět procent oslovených respondentů poté jmenovalo slova jako je extremismus, Allah, Mohamed a modlitba.

Celý text v angličtině je ZDE

Na stranu muslimů se v této souvislosti postavila labouristická poslankyně Mary Creaghová, podle které muslimské charitativní organizace hrají v celosvětovém měřítku důležitou roli při poskytování pomoci nejchudším a nejpotřebnějším lidem žijícím ve třetím světě. Podle deníku Mirror věnovali britští muslimové v loňském roce během ramadánu na charitativní účely více než 100 milionů liber a samotná charitativní organizace Islamic Relief vybrala rekordních devatenáct milionů liber. Přičemž pět milionů obdržela přímo od britské vlády.

Průzkum veřejného mínění byl zrealizován v pozadí několika události, které muslimské komunitě v očích Britů příliš „nepomohly“. Před několika dny britská média informovala o sedmnáctiletém Talhu Asmalovi, který se stal nejmladším britským bombovým atentátníkem ve službách Islámského státu. Britskou veřejnost souběžně s tímto případem znepokojil příběh třech muslimských sester, které odcestovaly společně se svými devíti dětmi na oslavy ramadánu do Saúdské Arábie, ale poté přerušily kontakt s rodinou ve Velké Británii a patrně se nyní nachází v Sýrii, kde se připojily k islámským radikálům z ISIS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…