Češi na sobě nechávají dříví štípat. Publicisté rozebírali novodobé nevolnictví

24.05.2015 10:06

Publicisté Jan Čulík a Bohumil Kartous spolu znovu diskutovali a jejich výměna názorů byla zachycena na videu uveřejněném na serveru Britské listy. Nebrali si servítky, když o dnešních zaměstnancích hovořili jako o novodobých nevolnících, kteří jsou nuceni nosit „nalepené úsměvy“.

Češi na sobě nechávají dříví štípat. Publicisté rozebírali novodobé nevolnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Moderní manažeři u sebe nosí špičkové mobilní telefony, notebooky a během domy, kdy sedí ve vlaku či v letadle, mohou pracovat. Následně  mohou prohlašovat, že pracují osmnáct až dvacet hodin denně. Jenže je otázka, zda by dokázali stát u pásu či za kasou aspoň osm, ne-li dvanáct hodin jako jiní zaměstnanci. Oba pánové se následně shodli na tom, že čeští zaměstnanci se proti tomu svému novodobému znevolňování nebouří a novináři o tom příliš neinformují, možná se bojí o místo. Jistá cesta v upozorňování médií ovšem existuje, někteří zaměstnavatelé po kritice mohou přístup ke svým podřízeným zlepšit.

„Problém je často v naučené pasivitě těch lidí. Já chápu jejich problém v tom, že se bojí o svou existenci, zejména v regionech, kde je nouze o práci. Ti lidé mají oprávněnou obavu, že ten člověk bude vyhozen, když se někde objeví a nesežene si práci. Na druhou stranu mám moc hezký příklad ze současnosti. Zaměstnanci řetězce McDonald v USA se spojili a začali velice aktivně protestovat. Vyhrožovali tím, že budou protestovat před restauracemi, pokud jim nezvýší mzdu, která je hrozně nízká v některých regionech. V USA není minimální mzda,“ poznamenal Kartous.

Čulík doplnil, že podobným způsobem bojovali lidé o svá zaměstnanecká práva před 120 až 150 lety. Češi by ale asi dnes říkali, že u nás jsou jiné poměry. „Tady to nejde,“ parafrázoval Čulík slova lidu. „Češi na sobě nechávají dříví štípat,“ doplnil. Obratem ovšem dodal, že podobnou situaci vidí i ve Velké Británii, kde se dlouhodobě pohybuje.

„Nenechte se manipulovat, protože to ovlivňuje atmosféru ve společnosti,“ uzavřel debatu Kartous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…