Češi zadržovaní v Libanonu jsou na cestě domů

04.02.2016 13:46

Pět českých občanů, kteří byli zhruba půl roku zadržováni v Libanonu, dnes na palubě českého zvláštního letadla odletělo z Bejrútu do Prahy. Oznámila to libanonská tisková agentura ANI a informaci později potvrdil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle ANI nastoupili Češi do vládního speciálu po poledni. Listu The Daily Star to potvrdil libanonský bezpečnostní zdroj.

Češi zadržovaní v Libanonu jsou na cestě domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Na svobodu se čeští občané dostali v pondělí a od té doby se připravoval jejich návrat do Prahy. Zaorálek ve středu řekl, že skupina by se mohla dostat domů dnes. Dnes ministr na twitteru oznámil, že letadlo s Čechy je ve vzduchu a že o tom informoval premiéra Bohuslava Sobotku.

Česká i libanonská média spekulovala, že propuštění je výsledkem dohody o výměně Čechů za Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v ČR pro podezření z podílu na terorismu. Čeští představitelé tyto spekulace nepotvrdili. O vydání Fajáda, který je prý pracovníkem libanonských tajných služeb, usilují Spojené státy.

Fajád je nyní údajně v pražské vazební věznici a jeho advokát dnes řekl, že nemá žádné nové informace.

Šlo o léčku?

Podle českých médií pětice padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat Fajáda z Česka. Prostředník údajně nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka údajně nabídku považovala za past, vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu svého důstojníka jako jednoho z pětičlenné skupiny.

Civilní rozvědka prý díky zprávě z ministerstva zahraničí věděla, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu pohrozili odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování údajně česká armádní tajná služba neměla tušení.

Libanonská média rovněž naznačovala možnost výměny

Možnost výměny naznačovala také libanonská média. Deník An-Nahár napsal, že pětice nebyla unesena. Češi prý pobývali v Libanonu jako hosté a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly. Cílem bylo vyvinout tlak na české úřady a přinutit je k propuštění agenta Hizballáhu Fajáda zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě, napsal list.

Fajád je v Česku ve vazbě od dubna 2014 a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Spojené státy, kde mu hrozí až doživotí. Američané tvrdí, že Fajád a jeho spolupracovníci chtěli prodat kokain a zbraně americkým vládním agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…