Česká aféra s Ruskem. Vlastně hned dvě: Čtěte, co se stalo

05.03.2019 13:11

Hned dva texty o Rusku vyšly na serveru Deník N.cz. Jeden se týká toho, jak Rusové vydělávají na bytech, které patří Česku. Nájemníci musí platit hotově, stěžují si na násilí a šikanu. Druhý se pak týkal problému při návštěvě ruského ministra.

Česká aféra s Ruskem. Vlastně hned dvě: Čtěte, co se stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Deník N.cz. poukázal na to, jak ruský stát porušuje smlouvy o diplomacii tím, že pronajímá v Praze stovky bytů, které patří Česku. V hotovosti finance vybírá úředník z ruské ambasády. Jde o byty, které má ruské velvyslanectví ve správě na neomezeně dlouhou dobu na základě smluv s ČSSR, a mělo by je využívat pro své diplomaty. Tak se ale neděje, často je obývají třetí osoby. A to bez smlouvy o pronájmu. 

Původní text ZDE

„Podle Vídeňské úmluvy nesmí být propůjčená nemovitost pronajímána třetí osobě. Výsady a imunity se vztahují na diplomaty, nikoli třetí stranu. Neznám detaily, ale tak, jak to popisujete, jde o porušení základních principů Vídeňské úmluvy,“ poznamenal k případu exministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Česká diplomacie se tak nyní snaží tyto nevýhodné smlouvy z dob před rokem 1989 narovnat. 

Nájemníci si pak stěžují na jednání šéfa ruské státní firmy, ke kterému dochází právě kvůli placení v hotovosti. Jeden ze svědků uvedl, že byl přepaden a surově zbit. Když se prý nájemníci vzepřou, čelí následně tvrdé šikaně. 

Druhý článek serveru pak poukázal na problém při návštěvě ruského ministra, kdy Česko nepustilo do země člena jeho delegace. Podle všeho byl na seznamu nežádoucích osob.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…