Česká diplomacie odsoudila kybernetické útoky na instituce ze strany cizí státní moci

15.08.2019 20:34

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) odsoudilo kybernetické útoky na státní i nestátní instituce ze strany cizí státní moci. Kybernetická bezpečnost je podle něj klíčová pro fungování suverénního státu a jeho institucí. Resort to uvedl v dnešním prohlášení na webu. Z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyplývá, že za červnovým kybernetickým útokem na MZV stojí cizí státní moc. Úřad to v úterý sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost, který v usnesení vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky.

Česká diplomacie odsoudila kybernetické útoky na instituce ze strany cizí státní moci
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

„Kybernetické útoky na státní i nestátní instituce demokratického státu ze strany cizí státní moci považujeme za naprosto nepřijatelné a neslučitelné se snahou o vzájemné přátelské vztahy a spolupráci. Kybernetická bezpečnost je klíčová pro fungování suverénního státu a jeho institucí, tedy i pro MZV,“ uvedlo ministerstvo. Vzhledem k rostoucímu počtu hrozeb MZV žádalo o navýšení prostředků ze státního rozpočtu.

Ministerstvo podle svého prohlášení dlouhodobě systematicky zlepšuje zabezpečení svých systémů ve spolupráci s NÚKIB, Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a dalšími institucemi a subjekty. "Zároveň je MZV v kontaktu se spojenci na mezinárodní úrovni především v rámci EU a NATO. Svědčí o tom i uspořádání nedávné mezinárodní expertní konference o bezpečnosti sítí 5G v prostorách Černínského paláce,“ dodal resort.

Deník N napsal, že útok v červnu na ministerstvu odhalili státní specialisté na kybernetickou bezpečnost. Hackeři při něm narušili vnější počítačovou síť ministerstva, ve které nejsou utajované informace. Podle serveru za útokem na českou diplomacii s velkou pravděpodobností stojí ruská vojenská rozvědka GRU. Ruské velvyslanectví označilo informaci Deníku N o možné zodpovědnosti GRU za spekulaci a záležitost nechtělo dále komentovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Radiožurnálu odmítl, že by se útoky týkaly obecně českých ministerstev. Věcí se podle něj bude po skončení vládních prázdnin od příštího týdne zabývat Bezpečnostní rada státu. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se odborníci kybernetickým útokem zbývají už delší dobu. V souvislosti s jednáním o státním rozpočtu uvedl, že bude požadovat 600 milionů korun navíc na kybernetickou bezpečnost.

Dvěma podobným útokům čelilo Ministerstvo zahraničních věcí podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2017 už dříve. V jednom případě hackeři systém narušili asi začátkem roku 2016 a do odhalení o rok později měli přístup ke 150 schránkám zaměstnanců, odkud kopírovali e-maily včetně příloh. Získali tak údaje vhodné pro další útoky a seznam možných cílů napříč státními institucemi, uvedla BIS. Na úřad směřoval i další útok, u kterého je podle rozvědky z dostupných informací zřejmé, že má původ u ruských tajných služeb.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…