Česká firma zaplatí svým zaměstnancům, pokud se dají očkovat. Zájem? Nevídaný. Částka? Divoká

06.11.2021 20:41 | Kauza

Firma Farmet a.s. z České Skalice oznámila, že svým zaměstnancům za očkování zaplatí 2500 korun. Chce prý znát data o proočkovanosti a být připravená na případnou další vlnu pandemie. Informace se objevila na sociálních sítích, potvrdil ji člen představenstva zmíněné firmy Tomáš Smola.

Česká firma zaplatí svým zaměstnancům, pokud se dají očkovat. Zájem?  Nevídaný. Částka? Divoká
Foto: FB Farmet a.s.
Popisek: Kalendář firmy Farmet z České Skalice

Dle vlastních slov „je cílem firmy Farmet hledat, objevovat a poskytovat zákazníkům na celém světě ty nejefektivnější komplexní způsoby a postupy řešení technologických operací v oboru našich činností a přinášet tak našim zákazníkům rychlou návratnost jejich investic a zisk“.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Klíčové odvětví, jak je vidět z oficiálních stránek, se týká zemědělských strojů.

Česká společnost však do povědomí veřejnosti vstoupí spíše než kvůli traktorům pro svůj pro-očkovací program. Novinář Vlastimil Weiner napsal v sobotu večer na twitteru, že kdyby se hradily veškeré náklady za očkování zaměstnanců, stálo by to firmu víc než půl druhého milionu.

„Finanční motivace ve Farmetu má ohlas,“ připojil.

Na půdě Evropského parlamentu se mezitím schyluje k maléru.

Milion podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu dovedlo francouzskou poslankyni EP Virginii Joronovou k návrhu na vznik „Evropského fondu pro odškodnění obětí očkování proti onemocnění covid-19“. Za vedlejší účinky vakcín včetně úmrtí má podle ní platit EU, která vakcíny nakoupila.

Očkování proti covidu si podle ní v rámci EU vyžádalo přibližně pět tisíc obětí a s nežádoucími účinky se potkal zhruba milion lidí. Evropská léková agentura uvádí, že se zatím jedná pouze o nahlášená podezření vedlejších účinků.

Situace v Česku je ve vztahu k očkování velmi svízelná. Především na sociálních sítích astronomicky přibývá těch, kteří se očkovat odmítají. K tomu, aby vakcinaci podstoupili, naopak nabádá vládnoucí ANO i zástupci koalice SPOLU.

Z twitteru Vlastimila Weinera

Aktuálně z resortu zdravotnictví:

Od 18. října se zkrátí doba, po jejímž uplynutí lze podstoupit očkování posilovací dávkou. Posilovací dávka se podává jako třetí dávka po očkování dokončeném vakcínami Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria a jako druhá dávka po aplikaci látky Janssen. Využít této možnosti bude nově možné už 6 měsíců od dokončeného očkování. Tento interval doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), podpořili ho i odborníci České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a klinická skupina Ministerstva zdravotnictví.

Od 20. září se navíc otevřela možnost registrace k posilovací dávce očkování. Tato dávka vakcíny se doporučuje všem, kteří jsou starší 60 let. Aplikovat se budou vakcíny Comirnaty a Spikevax od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Přeočkování mohou podstoupit i ti, kteří byli v minulosti očkovaní látkami firem AstraZeneca a Johnson&Johnson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…