Česká letadla chtějí zazářit na pařížském veletrhu

16.06.2023 11:56 | Tisková zpráva

Legendární letadlo L 410 z Kunovic zamířilo v těchto dnech na jeden z největších světových veletrhů do Paříže. Zde se stane vlajkovou lodí historicky největší expozice českého leteckého průmyslu. Nová generace „čtyřistadesítky“ zde navíc naváže na světovou premiéru svého předchůdce. Na francouzském letišti Le Bourget se totiž L 410 přesně před padesáti lety poprvé představila světové veřejnosti.

Česká letadla chtějí zazářit na pařížském veletrhu
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Letoun L 410 NG přistál na Paris Air Show

Brána světové letecké výstavy Paris Air Show se otevírají v pondělí 19. června. „Česká republika je jedinou zemí EU, která umí vyvinout a vyrobit devatenáctimístný turbovrtulový letoun, tedy kategorii, do níž spadá L 410 NG. V Paříži nemůžeme chybět,“ říká Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries a viceprezidentka Asociace leteckého a kosmického průmyslu. 
 

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
„Na letošním ročníku Paris Air Show uvidíme hodně z české produkce poprvé,“ potvrzuje Viktor Sotona, viceprezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu a šéf Aera Vodochody. „Věřím, že konsolidace českého leteckého průmyslu, na níž v asociaci pracujeme, výrazně přispěje k posílení postavení českých firem na domácí a světové scéně. Určitě máme co nabídnout,“ dodal Sotona. 
 
Jeho slova potvrzuje i fakt, že se český letecký průmysl poprvé představí v rámci největší letecké národní expozice s novým designem, v rámci které se bude prezentovat rekordních šestnáct firem. Jde o exkluzivní sestavu, v níž jsou přítomni výrobci letounů a komponent, opravárenské podniky, poskytovatelé řešení pro pilotní výcvik, zástupci pasivních i aktivních sledovacích technologií a profesionálové z oboru testování a zkušebnictví. Ty všechny pak doplní výrobci leteckých motorů a elektrických pohonů či průmyslová skupina Omnipol.
 
Navíc v rámci jedné expozice se představí jak civilní, tak vojenské letectví. „Českou republiku představíme jako jednu z devíti zemí na světě, které umí vyvíjet a vyrábět letadla. S tím souvisí schopnost zajištění vojenského pilotního výcviku na letadlech a simulátorech vlastní výroby, což je silná konkurenční výhoda a strategická schopnost v evropském i celosvětovém měřítku,“ uvedla Radka Konderlová, vrchní ředitelka Sekce průmyslové spolupráce, která na letošním ročníku Paris Air Show vede českou delegaci Ministerstva obrany.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…