Česká smrt na koronavirus: 95letý pacient. Možná zemřel na něco jiného, řekl Prymula

22.03.2020 20:43

Nákaza novým koronavirem si v České republice vyžádala první oběť na životě. Jde o pacienta, který měl mnoho dalších zdravotních komplikací. Máme už i první vyjádření vládních činitelů.

Česká smrt na koronavirus: 95letý pacient. Možná zemřel na něco jiného, řekl Prymula
Foto: Facebookový profil ZZS HK
Popisek: Záchranáři v ochranných oblecích

Podle dostupných informací je první českou obětí nového koronaviru pětadevadesátiletý muž, který byl hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce. Smrt potvrdila i samotná nemocnice. „Dnes, po sedmé hodině večerní zemřel ve věku 95 let v Nemocnici Na Bulovce pacient z Prahy, u kterého byl 18. března potvrzen Covid-19. Pacient měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže související s vysokým věkem,“ stojí v prohlášení na Twitteru.

 

Pacient podle nemocnice nebyl na jednotce intenzivní péče, nýbrž na standardním lůžku infekční kliniky. Měl voperovaný kardiostimulátor a trpěl závažnými chronickými problémy. Lítost nad smrtí pacienta vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, podle kterého šlo o moment, se kterým se bohužel muselo počítat.

 

„Je třeba říct, že to byl 95letý člověk, byl v poslední době velmi vyčerpaný a měl řadu nemocí. Neměl projevy, které se u koronaviru projevují. Možná tedy zemřel na jiné onemocnění, ale statisticky je to bohužel první úmrtí na koronavirus v Česku,“ uvedl k úmrtí pro server iDNES šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula. Podle něj 95letý pacient zemřel „spíše s koronavirem než na koronavirus“.

Podle informací Ministerstva zdravotnictví je v současné chvíli pozitivních pacientů již 1 120, testováno bylo 15 584 osob, vyléčených je šest lidí. Nemocnice Na Bulovce informuje, že na její infekční klinice je hospitalizováno celkem 27 pacientů s nemocí COVID-19, z toho pět na JIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…