Česká televize bude platit za lež o Vitáskové. Je to pravomocné

05.03.2021 8:16

Jasné slovo soudce. Česká televize musí bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové vyplatit 80 tisíc korun za lež, která zazněla v Událostech 8. ledna 2018. Rozsudek je pravomocný, jde totiž o rozhodnutí odvolací instance.

Česká televize bude platit za lež o Vitáskové. Je to pravomocné
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Na počátku roku 2018 v Událostech České televize zazněl lživý výrok o bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu, resp. o jejím trestním stíhání. Za to musí veřejnoprávní televize zaplatit Vitáskové 80 tisíc. Sama Vitásková požadovala půl milionu. Její právnička odůvodňovala požadavek sledovaností inkriminovaných Událostí. Tehdy večer je sledoval asi 1 milion diváků starších patnácti let.

V Událostech 8. ledna 2018 zaznělo, že Vitásková „měla připustit přidělení licencí elektrárnám, které ale neměly nárok na vyšší výkupní ceny elektřiny“.

Soudce upozornil, že tvrzení televize se neopíralo o doložitelný fakt. ČT se bránila, že šlo o jisté informační zjednodušení, ale podle soudce Tomáše Novosada takovouto praxi nelze tolerovat.

„Nelze tolerovat takovéto nepřesné informování o trestních řízeních. Je potřeba být v tomto profesionální,“ prohlásil předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Novosad.

Na jeho slova upozornil server Mediář.cz.

„Toto nikdy nebylo ve hře, pokud jde o trestní stíhání žalobkyně (Vitáskové). Ani o tom nehovořil soud, který ji nepravomocně shledal vinnou,“ upozornil soudce.

Televize počká na písemné vyhotovení rozsudku a pak zváží další právní kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …