Česká televize i rozhlas by mohly mít větší nárok na odpočty DPH

29.12.2016 15:59

Česká televize a Český rozhlas by mohly uplatňovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Umožnit to má pozměňovací návrh poslanců ČSSD Vítězslava Jandáka a Václava Votavy k vládnímu daňovému balíku. Peníze získané tímto výrazným rozšířením možnosti odpočtů by podle Votavy pomohly ČT a ČRo financovat další etapu digitalizace vysílání.

Česká televize i rozhlas by mohly mít větší nárok na odpočty DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česká televize i Český rozhlas odvádějí státu DPH z vybraných poplatků. Například ČT odvedla v roce 2015 podle své výroční zprávy do státního rozpočtu 593 milionů korun na DPH, a to bez nároku na odpočet. ČT uvádí, že z televizního poplatku 135 Kč představuje DPH 11,75 Kč. „Každá domácnost platící měsíčně koncesionářský poplatek 135 korun tak přispěla České televizi na výrobu, vysílání a provoz de facto pouze 123 korunami. Rozdíl získal stát v podobě skryté daně,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Dvořák řekl letos v září poslancům z volebního výboru při projednávání zprávy o hospodaření televize, že pokud by mohla ČT účtovat DPH jako komerční televize, uvolnilo by jí to ruce a mohla by peníze použít pro výrobu pořadů. Předseda Rady ČT Jan Bednář poslance informoval, že pokud by veřejnoprávní televize měla šanci na odpočet DPH, zvýšily by se její příjmy zhruba o desetinu.

Dvořák počátkem prosince dopisem požádal poslance z volebního výboru, aby poslaneckou změnu v DPH podpořili. Na ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) se se žádostí o podporu pozměňovacího návrhu obrátil generální ředitel rozhlasu René Zavoral. V dopise, který má ČTK k dispozici, mimo jiné uvádí, že změnou zákona o DPH by mohl rozhlas využít ročně 100 až 120 milionů korun. Změna by podle něj přinesla například prostor pro zkvalitňování rozhlasového obsahu, vývoj nových formátů rozhlasových pořadů i pro digitalizaci vysílání, a to bez požadavků na zvyšování poplatků. Rozhlas vede se státem ohledně vracení DPH dlouholetý spor.

Pozměňovací návrh poslanců Votavy a Jandáka stanoví, že provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání ze zákona se ve vztahu k této činnosti vždy považují za tzv. osoby povinné k dani uskutečňující ekonomickou činnost. Ze seznamu činností, které jsou osvobozeny od DPH, ale bez nároku na odpočet, se vypouští rozhlasové a televizní vysílání vysílané provozovateli ze zákona. Poslanci o tomto návrhu rozhodnou při schvalování celého daňového balíku, které má přijít na řadu už na lednové schůzi sněmovny. Rozpočtový výbor ho doporučil schválit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…