České Budějovice nejsou výjimka. Násilnosti se prý mohou opakovat i jinde

07.07.2013 19:58

Ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček varuje, že protiromské nepokoje hrozí i dalším českým městům. Podle něj jde o nový typ rasistické agrese, která je vyústěním nálad panujících ve společnosti. Nemusí prý směřovat proti romskému ghettu a účastníky nemusí být pouze extremisté.

České Budějovice nejsou výjimka. Násilnosti se prý mohou opakovat i jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze proběhl pochod Roma pride 2012. Start byl na náplavce u Vltavy

Násilnosti podobné těm v Českých Budějovicích se podle Šimáčka mohou vyskytnout i jinde po republice. "Bohužel si myslím, že se něco podobného může stát v mnoha českých městech. Nemusí jít o vymezování se vůči skutečně chudým Romům či vůči nějaké menšině lidí, která žije ve velmi špatných podmínkách. Spíš se projevují nálady, které jsou ve většinové společnosti. V nějakém místě se najednou najde dost lidí, kteří si potřebují na někom vylít svou agresi," vysvětluje v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

K extremistům se navíc prý přidávají i další lidé. "Prostě šlo o kluky, kteří se opíjeli, byli agresivní a měli potřebu si svou agresi nějakým způsobem vybít na někom jiném, v tomto případě na nejlacinějším cíli - na Romech. To se opravdu může stát kdekoli jinde," podotýká šéf vládní agentury.

Zdroj agrese tvoří ekonomická i politická situace

Nesnášenlivé projevy části české populace vůči Romům mohou podle Šimáčka souviset s ekonomickou stagnací nebo také politickou situací. To vše prý hraje roli a může tvořit zdroj agrese. "Neplatí to pro celou českou společnost. I v Českých Budějovicích, a zejména na sídlišti Máj, se našlo dost lidí, kteří dávali najevo, že mezi romskou komunitou a ostatními obyvateli sídliště nejsou žádné významnější problémy. Na sídlišti je potřeba vyříkat si základní věci, ale rozhodně není nutné chodit kvůli tomu do ulic a být agresivní," konstatuje Šimáček.

V případě sídliště Máj v Českých Budějovicích prý udělalo město chybu v tom, že zrušilo většinu hřišť a ponechalo jediné, kde se tak setkává mnoho lidí. Navíc by prý město mělo podporovat sociální služby. "Na tom sídlišti se nedá dělat moc jiných věcí než třeba přenocovat. Sídliště nemá dostatečné prostory pro volný čas, odpočinek a zábavu, což může být problém. Na druhou stranu město sídliště skvěle opravilo a vypadá hezky. Domácnosti, které jsem měl možnost navštívit, jsou nadstandardní. To místo vůbec nepřipomíná vyloučenou lokalitu," dodává Šimůnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…