České VIDEO: Kotel naštvaných studentů a v něm největší odpůrkyně Angely Merkelové. Křičeli, smáli se jí, ale...

26.09.2016 7:04

Politici Alternativy pro Německo o sobě tvrdí, že mají odvahu říkat pravdu, ačkoli tím často jdou proti proudu. V tomto duchu předkládají občanům svůj pohled na Evropskou unii, uprchlickou krizi a jiná témata. Předsedkyně strany Frauke Petryová chtěla ukázat, že se nebojí přejít od slov k činům, a postavila se v debatě několika studentům, jež na adresu AfD nešetřili opravdu ostrými slovy, a Petryová stejně ostrými slovy odpovídala.

České VIDEO: Kotel naštvaných studentů a v něm největší odpůrkyně Angely Merkelové. Křičeli, smáli se jí, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Frauke Petryová před časem debatovala se studenty a aby ukázala, že se nebojí konfrontace, vytáhla z kapsy leták zaměřený proti AfD, z něhož ocitovala pár vět. „Věříte, že ženy patří ke sporáku?“ četla. „Jste proti ochraně životního prostředí? Máte homofobní, xenofobní a extrémně pravicové tendence? Pak jste přišli na správné místo! Děkujeme za Váš hlas,“ pokračovala. 

Na videu, které nyní již i s českými titulky koluje po internetu a je ke zhlédnutí na serveru YouTube, šéfka AfD podotýká, že tento leták jistě psal nějaký uvědomělý občan, a pokud je teď přítomen, mohl by se k autorství přiznat a vstoupit do otevřené diskuse. „Bylo by to vhodné,“ vyzvala Petryová studenty. Následoval potlesk, který mohl patřit političce, ale také mladému muži, který vyšel z publika a postavil se političce z očí do očí.

Anketa

Bez Evropské unie bychom chcípli hlady, myslí si Karel Schwarzenberg. Má pravdu?

2%
98%
hlasovalo: 8768 lidí

Vaše argumenty mají slabý základ

Šéfka AfD předala mladému muži mikrofon, ten se obrátil zpátky k publiku předvolební akce a jal se odpovídat, proč rozdával řečený leták. V sále podle mladého muže byli evidentně přítomní voliči, podle nichž patří žena přednostně ke sporáku. On sám si to ovšem nemyslí. Za to si student vysloužil kritické výkřiky z publika. Petryová všechny okamžitě požádala, aby se zklidnili a nechali mladíka promluvit. Student se tedy znovu chopil slova a prohlásil, že podle AfD patří ženy ke sporáku. Vyplynulo to prý z kontextu toho, co Petryová říkává.

„A jste obeznámen s rodinnou politikou AfD?“ ptala se okamžitě politička. A aniž čekala na odpověď, ocitovala z programu strany, že se ženy mohou samy rozhodnout, zda zůstanou s dětmi doma, nebo půjdou pracovat. „Přijde vám na tom něco zpátečnického?“ Chtěla vědět Petryová. „Ne, to je zcela v pořádku,“ zaznělo z úst mladíka. „Takže váš první argument má evidentně slabý základ,“ vmetla mu politička obratem do tváře.

Mladému muži následně přispěchali na pomoc další studenti. „Konečně někdo normální,“ odechl si. Šlo o čtyři slečny a jednoho mladého kolegu. Slovo si vzala jedna ze slečen a z programu AfD přečetla, že oxid uhličitý (CO2) není pro člověka škodlivý. „A jak si tedy vysvětlujete mnohá úmrtí v Číně, která způsobila právě vysoká koncentrace CO2 v ovzduší?“ ptala se studentka. Z publika se ozval smích.

Studenti na univerzitách žijí ve lži, tvrdí Petryová

Petryová znovu vyzvala publikum ke klidu, ale současně politovala studenty, že podle jejího názoru na univerzitách žijí v bludu. „Žijí ve lži a v dezinformativním prostředí,“ poznamenala předsedkyně AfD. Jako vystudovaná chemička studenty ujistila, že nebezpečný smog tvoří především oxidy dusíku a oxidy síry, takže s CO2 to nemá nic společného. Následně studentce doporučila, aby si přečetla více odborných prací, ze kterých by se dozvěděla, že není jisté, zda ke globálnímu oteplování dochází v důsledku větší produkce CO2, nebo je naopak větší produkce CO2 důsledkem oteplování? Jinými slovy položila otázku, zda byla dřív slepice, nebo vejce. Je přesvědčena, že na tuto otázku nezná jasnou odpověď, aby uspokojila zde přítomnou studentku, když ji neznají větší kapacity, a doporučila slečně, aby šetřila kategorickými soudy. Tím považovala i druhou tezi z letáku za smetenou ze stolu. Posléze doplnila, že nastavovat energetickou politiku, která lidem zasahuje do životů, na podkladě dosud nepotvrzené hypotézy je nevědecké.

Je život katolických kněží neslučitelný se životem v Německu?

Jak debata pokračovala, došlo i na xenofobii. Mikrofon si vzal další student a vytkl Petryové, že je AfD xenofobní, jelikož z páchání násilných činů obviňuje především muslimy a následně z toho dovozuje, že jejich styl života je neslučitelný s tím německým. „Ale podívejte se na církev! Kolik kněží je pedofilních a znásilňuje malé děti?"“ptal se student, jenž se snažil dokázat, že podobné zrůdnosti může bohužel spáchat řada lidí. A můžeme snad kvůli tomu říkat, že způsob života katolických kněží je neslučitelný s německým způsobem života? AfD prý také tvrdí, že muslimové přicházející do Německa by zde znásilňovali dívky.

Petryová kontrovala, že AfD nemá nic proti cizincům, kteří se dokázali začlenit do německé společnosti. Tito cizinci to prý dobře vědí. Petryová se pochlubila, že v zemských volbách ve Freiburgu získala AfD mezi přistěhovalci podporu údajně až 36 % voličů, „což je víc, než obdržela jakákoli jiná strana“, nešetřila oceněním své partaje. AfD ale protestuje proti nekontrolovatelné migraci, jakou sledujeme dnes. Proti té ale protestují i asimilovaní cizinci, kteří prchli do Německa za demokracií, demokracie si váží a ctí ji. Ve svých rodných zemích byli tito lidé často pronásledovaní, proto jsou vděční za novou životní šanci. Tyto lidi prý AfD chrání tím, že nechce dát azyl každému novému migrantovi, neboť ten se neuděluje automaticky.

Vy ty mladé lidi ponižujete, zaútočil další student

Slovo si vzal další student a prohlásil: „Já jsem tyhle letáky nerozdával, ale chci se zastat tady těch mladých lidí, protože je zesměšňujete a ponižujete,“ konstatoval mladý Němec. Slovo si znovu vzala Petryová a spustila: „Tak moment... Argument by nebyl?“

A student pokračoval čelem k publiku. „Všichni tady jsou zběhlí v manipulování s lidmi. Podívejte se jednou na čísla a nenásledujte tyhle lidi,“ ukázal směrem k Petryové. „Vám všem, co jste tady. Válka skončila před 71 lety, ale mezi námi jsou stále neonacisté,“ nešetřil dál ostrými slovy student. Ozval se pískot, ale mladý muž se nedal umlčet. „Nechte mě domluvit! Vyžadujete toleranci, ale sami jste netolerantní?“ ptal se. Petryová mladému muži vstoupila do řeči a zpražila ho. „Já vám nabízím prostor k diskusi a vy si stěžujete, že máte šanci, to je od vás docela drzé,“ padlo z úst šéfky AfD.

Student se však okamžitě bránil, že nepromlouvá z milosti boží nebo z milosti zde přítomné paní Petryové. Promlouvá zde jako občan demokratického státu, který občanům země umožňuje vyslovovat názory a klást otázky. „Nejste dostatečně obeznámen s principy diskuse, takže vás o nich poučím,“ pustila se Petryová do dalšího kola hádky. Jelikož jde o akci pořádanou AfD, hlavní prostor zde mají její řečníci a studenti ho dostali jen jako doplněk. Takže by podle předsedkyně strany mohli projevit více respektu. „Jste ten nejhorší agitátor od dob Goebbelse,“ vmetl student do tváře Petryové, a tím své vystoupení uzavřel. „To je ale silný argument, což?“ poznamenala předsedkyně Alternativy pro Německo k publiku.

Gayové v Berlíně se prý dnes nejvíc bojí muslimů a migrantů  

Na závěr došlo i na argument o homofobii. Petryová odmítla, že by AfD měla něco proti homosexuálům. Akceptuje prý současnou úpravu daňových zákonů pro takto žijící páry, ale sexuální menšina si musí uvědomit, že rozhoduje většina a ta je v tomto případě heterosexuální. Právě klasická rodina navíc zaručuje přežití společnosti, pročež je podle Petryové v zájmu státu podporovat právě tuto rodinu, a ne jinou.

Celou debatu pak směřovala k závěru jedním tvrzením. Komunita gayů v Berlíně se dnes neobává diskriminace ze strany Němců. „Bohužel se převážně obávají diskriminace a perzekuce ze strany azylantů a migrantů,“ konstatovala šéfka AfD. Homosexuály tedy dnes nejvíc ohrožuje vládní proimigrační politika a mladá slečna by měla po tomto tvrzení Petryové raději otevřít oči. Studentku však nepřesvědčila. Ta se stále domnívá, že by mělo být postaveno na stejnou úroveň manželství smíšeného i homosexuálního páru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…