České armádě hrozí skutečně vážný problém. Podívejte se proč

05.09.2014 20:48

V důležité složce české armády, jejích aktivních zálohách (AZ), které chce vláda razantně rozšířit, doutná obrovský problém. Tak jako vždy jde o peníze. Reálně hrozí krach halasně vyhlašované změny branného zákona a kvůli ukrajinské krizi také posílení záloh.

České armádě hrozí skutečně vážný problém. Podívejte se proč
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Redakci ParlamentníchListů.cz nezávisle na sobě potvrdilo nepříznivé podmínky hned několik příslušníků aktivních záloh. „Podle nové koncepce má být nově zvýšen roční finanční příspěvek pro záložníky ze šesti tisíc na dvojnásobek, ale zároveň po dobu cvičení budou brát záložáci plat vojáka z povolání odpovídající jejich funkci. Tedy nikoliv náhradu své civilní mzdy, mnohdy velmi kvalitně placené, jako doposud. To v řadě případů bude znamenat, že záložáci budou na účasti tratit ještě více než dosud. Takže jsem zvědav, jak se bafuňářům na ministerstvu tímto způsobem podaří naplnit halasně proklamované cíle navýšení počtu aktivních záloh z plánovaných 3600 na 5000 lidí. Zvláště když už teď nemají lidi, záložníků není ani 1300!“ řekl pro ParlamentníListy.cz důstojník Pavel K. z jižní Moravy.

Odhalit svou totožnost však nechce, obává se následné šikany jak ze strany svých spolubojovníků, tak i profesionálů z řad vedení armády a úředníků ministerstva. „Byl bych v jejich očích za hajzla, ničemu a antivlastence, protože všichni v zálohách se tváří jako děsní srdcaři, kteří to dělají z lásky k vlasti,“ tvrdí důstojník. A dále připomíná v armádě dobře známý případ, kdy bývalý ministr obrany Alexandr Vondra nechal jen na přání mluvčího tzv. Sudetoněmeckého landsmanšaftu Jana Šinágla (policií trestně stíhaného za popírání holokaustu a vyvražďování Čechů během heydrichiády - pozn. red.) zrušit celý speciální útvar aktivních záloh vojenské policie ze Staré Boleslavi a vyhodit několik důstojníků s dlouhodobou předchozí praxí u Policie České republiky za jejich vlastenecké postoje.

Přijdeme o desetitisíce

S moravským „vojákem na vedlejšák“, jak občas přezíravě říkají profesionální vojáci svým v řadě případů díky dlouholetému zájmu o tuto problematiku lépe připraveným civilním kolegům, souhlasí i příslušník praporčického sboru ze středních Čech Jiří H. „Existuje celá řada lidí, kteří budou vydělávat více v civilu než v armádě, a i po započtení těch 12 tisíc budou prostě v minusu,“ říká 38letý vysokoškolsky vzdělaný muž, pro kterého přitom nemá armáda odpovídající tabulkové místo důstojníka. Podle praporčíka je vrcholně nespravedlivé, aby záložák tratil tím více peněz, čím více a poctivěji bude jezdit na cvičení. „To mají říci dětem a manželce: ´Rodino, jedu na cvičení, ty, stará, se teď budeš muset týden nebo dva o všechno starat sama a ještě se připrav na to, že tento měsíc přijdeme asi o 20 tisíc korun?´ Co myslíte, že se tak stane? Žena od něj uteče, nebo on přestane jezdit na cvičení a bude jen z armádních peněz, tedy ze státní kasy, brát jednou za rok těch 12000 jen za to, že je aktivním záložníkem. Co z něj tento stát bude v takovém případě mít, to ať si zodpoví ty gumy na ministerstvu. Skoro to vypadá, jako by nějaký blbec nebo sabotér chtěl zrušit celý projekt aktivních záloh," zuří praporčík.

Také podle moravského důstojníka Pavla K. brzy celý projekt AZ skončí. „Tímto nově připravovaným způsobem odměňování armáda přijde o spoustu kvalitních lidí, kteří jsou v civilu manažery, vedoucími pracovníky, právníky, ekonomy, IT odborníky, lékaři,“ říká Moravan, podle kterého by stačilo, kdyby dotyčný záložák dostal na výběr, zda uplatní finanční náhradu spočívající v refundaci mzdy, nebo ve výplatě platu dle vojenských tabulek. „U mě tato změna znamená, že jen za jedno z dvou ročních cvičení budu 20 tisíc v minusu. A na to se jim mohu z vysoka vysrat. Hlavně, že sami si na Ministerstvu obrany a `genštabu` pořád přidávají,“ říká znechuceně moravský důstojník.

Vystrojte se sami, bosá armádo, a držte hubu

Kromě ztráty za pouhou účast na cvičení tratí záložníci navíc na neuvěřitelném zmatku v armádě, kdy si sami musejí za desítky tisíc kupovat v armyshopech výstroj, kterou jim armáda podle smlouvy má zdarma nafasovat. Tento krok z pohledu koaličních spojenců i obyčejných českých civilistů začal už za exministra Vondry, pokračoval za jeho zástupce Picka a trvá i za současného vedení Babišova muže, bývalého herce Martina Stropnického.

„Jen tak z hlavy si teď vzpomínám, že jsem si za vlastní prachy kupoval goretexové oblečení za 5000 tisíc, jednodenní batoh za tisícovku, za goretexové boty a termoprádlo padlo sedm tisíc, za letní maskáče a spacák dalších 3000 korun. To je dohromady 17000 korun, které jsem vynaložil ze svého na to, co mám správně dostat od armády. Mohl jsem si to dovolit, protože jsem srdcař, beru 70 tisíc měsíčně a manželka mě zatím ještě stále miluje,“ spočítal svou lásku k vlasti vysokoškolák Jiří H.

Na druhou stranu si mnozí ještě vzpomenou na obří aféru na Ministerstvu obrany, kde si generálové nechávali za státní peníze šít hedvábné slipy s lampasy a lipovými ratolestmi, nebo se nechávali korumpovat zahradními sekačkami a exotickými dovolenými. „A to pak ještě na cvičení posloucháme kecy od lampasáků, že se musíme víc snažit, když za to máme ty benefity. Ti přitom sami ze svého nedají ani korunu!“ dodává Jiří H.

Je to zvrhlost, dává za pravdu známý generál

Tvrzení středočeského praporčíka nelze brát na lehkou váhu. Podpořila ho totiž významná a nezpochybnitelná autorita, bývalý generálmajor a zástupce ČR v centrále NATO Hynek Blaško.Ten v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ostře kritizoval poměry, panující nyní na Ministerstvu obrany a generálním štábu. „Situace je opravdu špatná. Sklady jsou prázdné. Personál tam sedí a nemá těm klukům co dát, protože to prostě není. A místo toho se opravují bazény a jiné nemovitosti a tak dále. Armáda opravdu není dobře zabezpečená. Náčelník generálního štábu to říká jasně. Pánové, proberte se a začněte něco dělat. Nikdo dnes nemůže vyloučit, že po nás NATO nezačne požadovat, abychom splnili své spojenecké závazky,“ prohlásil Blaško.

Generál kromě toho kritizoval dvoustupňovou strukturu armády, když upozornil na fakt, že velitelé nemají potřebnou pravomoc. „Je to totální chaos a zvrhlost. Celý ten výmysl dvoustupňového velení. Znáte to, ´pán psovi, pes vocasovi´ a máte to za tři úrovně. Ať se někdo zeptá velitele pozemních sil nebo letectva, jak jsou schopni podřízeným velet. Odpovědnost mají, ale otázkou je, jestli mají i patřičné nástroje,“ uvedl Blaško.

S jeho závěry souhlasí i důstojník Pavel K. „Je to vidět i u nás, aktivních záloh. Příkladem je třeba složitá dvojkolejná byrokracie našeho mateřského útvaru versus krajské vojenské velitelství při vyhotovování povolávacích rozkazů, vyplácení náhrad, prodlužování závazků, omluv ze cvičení a spoustě dalšího papírování. Co by se dělo asi tak ve válce nebo v krizi, když teď trvá vyhotovení rozkazu a zaslání záložníkovi i více jak měsíc?“ děsí se důstojník. 

Generál Blaško také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nevědomky potvrdil stesky obou citovaných dlouholetých příslušníků AZ o tom, že nejsou lidi a že další budou ještě odcházet. „Při každém krajském vojenském velitelství existují aktivní zálohy. Mělo by jít o rotu, ale nejde. Prostě tak to je. Vždy, když se dělaly kompetentní zásahy do struktury armády, dotklo se to především útvarů. Tam se stavy snižovaly jako první. Pánové na ministerstvu to ale vůbec nepocítili. Struktura velení je dnes zaplevelena jakýmisi agenturami, které nejsou schopny zabezpečit vůbec nic. Jen personální agentura má asi dvě stě lidí, přičemž u bojového praporu jich chybí sedmdesát."

Vyjádření Ministerstva obrany se redakci nepodařilo získat. Už předtím však jeho vedení, i přes předložené důkazy, alibisticky tvrdilo, že je všechno v pořádku. A pokud ne, je to vina předchozí politické garnitury a bude už jen lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…