České pivo? V pořádku. Ať si Poláci... Jurečka a Toman se vysmáli naštvanému polskému ministrovi

28.02.2019 18:25

Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) sdílel na sociálních sítích vtipný obrázek reagující na slova polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského. Ten v minulých dnech vyhrožoval Česku kontrolami piva.

České pivo? V pořádku. Ať si Poláci... Jurečka a Toman se vysmáli naštvanému polskému ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Ardanowski se nechal unést minulý týden, když začala platit česká mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Z přibližně 700 kilogramů dříve dovezeného závadného masa bylo kolem 110 kilogramů zpracováno. Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat. 

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

Ardanowski tehdy v rozhovoru pro Radio Wnet prohlásil, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. Podle něj věc zveličují ty země, které v produkci potravin nestačí na polskou konkurenci. Pohrozil možností kontroly českého piva dováženého do Polska.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává. Podle něj s českým pivem nikdy problémy nebyly.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se k polské hrozbě postavil ironicky. „Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku,“ uvedl na twitteru u fotografie s Budějovickým Budvarem. Toman dnes také uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího považuje za nezbytné. Češi podle něj polskému systému dozoru nad potravinami nadále nedůvěřují.

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil vyjádření o kontrole piva za zoufalé, podle něj se problémy s českým pivem nikdy neobjevily. Od polského ministra by očekával racionálnější reakci. Nyní pak sdílel následující snímek: 

A nechybějí samozřejmě ani reakce. 

„Polský ministr by měl navštívit psychiatra a pak ty fuj podniky,“ uvedl jeden z pisatelů. 

„Ať si to klidně kontroluje. Myslím, že nejsme pivní velmoc jen tak pro nic za nic. Ale pokud je bude chtít zavést, tak by se měly zavést i kontroly na polské potraviny, obzvláště maso,“ uvedl další pisatel.

„Nemám informace o našich vývozech do Polska, ale jestli je kontrola piva to jediné, čím může vyhrožovat, tak je mi to spíš líto, než abych se mu divil. Sami bychom se měli nad tímto zamyslet. Jsou to naši sousedé, stejně jako Německo. Co dalšího tam vyvážíme?“ zeptal se další pisatel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…