České volby můžou vyhrát lidé šířící strach z Evropy, píší v Německu

19.10.2017 11:52

Parlamentní volby v Česku mohou vyhrát lidé, kteří šíří strach před otevřenou Evropou, píše server magazínu Zeit v narážce Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, které je favoritem pátečního a sobotního hlasování, píše ČTK.

České volby můžou vyhrát lidé šířící strach z Evropy, píší v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„Zařadí se teď Česko, které bylo zatím viděno jako spojovatel mezi východem a západem, do skupiny států střední Evropy, v nichž vládnou populisté?“ ptá se Zeit v souvislosti s Polskem a Maďarskem. Zároveň poznamenává, že Babišovi chybí nábožensko-nacionalistický hněv, s nímž vystupují Jaroslaw Kaczyński v Polsku a Viktor Orbán v Maďarsku.

„Politický profil ANO je zhruba stejně jednoznačný jako nabídka Amazonu,“ konstatuje magazín s připomínkou internetového prodejce a připomíná, že Babiš chce stát řídit jako firmu. „Liberální novináři srovnávají Babiše s Berlusconim nebo Trumpem a varují, že ve skutečnosti sní o likvidaci parlamentarismu. Nesmysl, oponují jeho příznivci,“ přibližuje Zeit dva odlišné pohledy na bývalého českého ministra financí.

Magazín připomíná aféry, kterým Babiš v posledních měsících čelí, a vyjadřuje přesvědčení, že třiašedesátiletý politik staví do značné míry na nenávisti k elitám a k internacionalismu. „Je samo sebou, že Babiš odmítá naplnění kvót pro přerozdělování uprchlíků, stejně jako zavedení eura,“ píše Zeit.

Na závěr cituje europoslance Pavla Teličku, který se nedávno s Babišem rozešel. Do ANO podle svých slov Telička vstoupil v důvěře, že bude proevropskou reformní stranou, dnes prý ale slyší jen „prázdná hesla“. Babišova vláda by s sebou podle poslance nesla nebezpečí, že se Česko samo marginalizuje. „ANO si vykopalo jámu, já jen věřím, že do ní země nespadne,“ cituje magazín Teličku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…