Česko doporučilo Čechům v nepokojném Iráku, aby ze země odjeli

13.06.2014 14:20

Ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo Čechy pobývající v Iráku, aby kvůli špatné bezpečnostní situaci zemi opustili. Doporučení se vztahuje na celé území Iráku vyjma autonomní oblasti Kurdistán na severovýchodě, která se podle diplomacie zatím jeví jako bezpečná.

Česko doporučilo Čechům v nepokojném Iráku, aby ze země odjeli
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Situaci průběžně sledujeme a vyhodnocujeme. V tuhle chvíli je náš zastupitelský úřad v Bagdádu funkční, nicméně situace se pochopitelně může velmi dynamicky vyvíjet a my podle toho budeme příslušným způsobem reagovat," uvedl Frous bez dalších podrobností.

Případná evakuace by se podle něj dotkla "jednotlivců, maximálně několika málo desítek" Čechů, kteří v Iráku žijí nebo pracují. České velvyslanectví je s nimi podle Frouse průběžně v kontaktu.

Radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě už ovládají města ležící ve vzdálenosti méně než 100 kilometrů od Bagdádu. Vláda šíitského premiéra Nurího Málikího je podle agenturních zpráv zcela paralyzována a vládní síly nejsou schopny na ofenzivu sunnitských povstalců odpovědět. Americké firmy kvůli zhoršení bezpečnostní situace proto už začaly přemísťovat své zaměstnance v Iráku do klidnějších oblastí.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…