Česko má zájem o ekonomické vztahy s Tchaj-wanem, shodli se nejvyšší ústavní činitelé

29.09.2020 20:25

Nejvyšší ústavní činitelé se na dnešní schůzce v Lánech bez předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) shodli na tom, že součástí české politiky jedné Číny je i zájem o prohloubení přínosu ekonomických či kulturních vztahů s Tchaj-wanem. Nepovažují to za zásah do diplomatických styků s Pekingem, píší Lidovky.cz.

Česko má zájem o ekonomické vztahy s Tchaj-wanem, shodli se nejvyšší ústavní činitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

„Rozvoj vztahů s Čínou v souladu s prohlášením o strategickém partnerství z roku 2016 a na základě vzájemného respektu, výhodnosti a úctě ke svrchovanosti druhé strany je v zájmu ČR a cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan nelze pokládat za jakoukoli změnu v této politice,“ uvedli ústavní činitelé ve svém prohlášení.

Následně dodali, že součástí české politiky jedné Číny je i zájem o další prohloubení přínosu ekonomických, vědecko-výzkumných či kulturních vztahů s Tchaj-wanem. Tento zájem o hlubší přínos nepovažují „za zásah do diplomatických styků s Pekingem“.

Ústavní činitelé se dnes sešli na schůzce k otázkám české zahraniční politiky. Poradu svolal prezident Zeman, zúčastnili se jí premiér Andrej Babiš, předseda Sněmovny Radek Vondráček (oba ANO), ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…